..už je to tak - a ví to určitě nejen Ondřej Hejma, ale taky všichni milovníci džínového oblečení. A taky naši předkové, protože jedním z nejstarších způsobů barvení látek bylo barvení  v indigu-tzv.modrotisk.

Loni v říjnu jsme si s Peťkou udělaly výlet do městečka Olešnice, ve kterém je dochovaná původní modrotisková dílna z 19.století. Na Moravě je další dílna ještě ve Strážnici , ale bohužel jak už to v době "vlády lidu" bývalo, majiteli barvírny bylo zakázáno v roce 1951 provozování živnosti. Díky  snaze o zachování starých řemesel byla dílna pod hlavičkou družstva Tvar-Ústředí uměleckých řemesel - obnovena a v roce 1993 se vrátila do rukou původních majitelů. Zásluhou toho už se ale dnes nenachází v původních prostorách. Rodině Danzingerů, kteří byli v této době zaměstnanci ÚLUV, a jejich dílně hrozilo přesunutí jejich výroby do centrály družstva v Uherském Hradišti. Naštěstí už to nestihl nikdo zrealizovat a tak se dnes můžete zajet podívat, jak se původně lněné a následně bavlněné látky na všechny ty krásné zástěry, fjertuchy a lajblíky vlastně vyráběly.

Výrobou nás provázel pan Jiří Danzinger starší, který je potomkem barvířské rodiny, jejíž historie sahá až do 16.století. Byl velmi příjemným a fundovaným společníkem. Osobně mě asi nejvíc zaujaly úžasné původní raznice - jsou vyrobeny ze dřeva, do kterého jsou zasazeny plechové pásky. Plátno zbavené apretury se potiskne razítky tzv. papem (jeho základem je arabská guma) a nechá dokonale zaschnout. Potom se za studena barví v kádi s indigem - dnes už syntetickým, původní přírodní z kořenů indigovníku Indigofera tinctoria už používá jen hrstka dílen v Indonésii (syntetické nahradilo drahé rostlinné barvivo už na počátku 20tého století). Nakonec se vymáchá a po uschnutí  vyžehlí na úžasném festovním mandlu, který už v dílně složí více než 100 let.

V Olešnici máte také možnost zakoupit si  hotové výrobky z modrotisku, metráž nebo také plátno a rezervu. My jsme samozřejmě neodolaly  a každá jsme si přivezla domů kromě pár metrů látky taky pap. A tak teď už jen zbývá najít chvilku, zrealizovat svoje divoké představy a plátno zaslat  k obarvení.

P.S. Za zpracování fotografií  moc děkuji Peťce-Dizze.