Vařím vážně ráda :)
Zajímavé je, že s vařením to mám stejně jako s pletením, háčkováním a šitím - málokdy použiju recept a pokud ano, stejně si ho upravím k obrazu svému. Experimentuji ráda a často, ale také se držím osvědčených postupů. V létě, kromě hory salátů a kilogramů zkonzumovaného ovoce, u mě jasně vítězí italská kuchyně s vůní rajčat, bazalky a olivového oleje...
RECEPT
Tagliatelle s domácím pestem s gorgonzolou, cherry rajčátky a špetkou goudy Old Holland.
Budeme potřebovat: 2 porce čerstvých tagliatelle
8 cherry rajčátek
hrst strouhané goudy s výraznou chutí
...a na pesto: 3 velké hrsti čerstvých omytých a osušených bazalkových listů
3 lžíce panenského olivového oleje
3 drcené stroužky čeneku
150 g kvalitní gorgonzoly
špetka soli a bílého pepře - odle chuti
Suroviny na pesto podrtíme ručně nebo ve foodprocessoru, solí šetříme, protože gorgonzola je slaná, tak opatrně. Konzistence by měla připomínat řidší kaši.
Těstoviny povařímě v hojně osolené vodě al dente, scedíme, rozdělíme do misek, přelijeme pestem, přidáme pokrájená rajčátka a posypeme goudou. Pak už jen oňucháme, aby si užily všechny smysly a... dobrou chuť!
Toto jednoduché pesto má v mé kuchyni všestranné využití:
- na nejrůznější těstoviny - skvělé je i na tortellini s ricotou atd.
- k ochucení salátů, kde figurují rajčata, avokádo...
- k lehkému máznutí topinky nebo opečené bagetky
- nedostižné k ochucení salátu z grilované zeleniny
- atd.
Tak chutě do toho! Všem krásné, voňavé a chutné léto...
Vaše monimoni ♥