Vařím vážně ráda :)

Zajímavé je, že s vařením to mám stejně jako s pletením, háčkováním a šitím - málokdy použiju recept a pokud ano, stejně si ho upravím k obrazu svému. Experimentuji ráda a často, ale také se držím osvědčených postupů. V létě, kromě hory salátů a kilogramů zkonzumovaného ovoce, u mě jasně vítězí italská kuchyně s vůní rajčat, bazalky a olivového oleje...

image         image

 

RECEPT

Tagliatelle s domácím pestem s gorgonzolou, cherry rajčátky a špetkou goudy Old Holland.

 

 Budeme potřebovat: 2 porce čerstvých tagliatelle

                                       8 cherry rajčátek

                                       hrst strouhané goudy s výraznou chutí

 

...a na pesto:   3 velké hrsti čerstvých omytých a osušených bazalkových listů

                          3 lžíce panenského olivového oleje

                          3 drcené stroužky čeneku

                          150 g kvalitní gorgonzoly

                          špetka soli a bílého pepře - odle chuti

Suroviny na pesto podrtíme ručně nebo ve foodprocessoru, solí šetříme, protože gorgonzola je slaná, tak opatrně. Konzistence by měla připomínat řidší kaši.

Těstoviny povařímě v hojně osolené vodě al dente, scedíme, rozdělíme do misek, přelijeme pestem, přidáme pokrájená rajčátka a posypeme goudou. Pak už jen oňucháme, aby si užily všechny smysly a... dobrou chuť!

 

Toto jednoduché pesto má v mé kuchyni všestranné využití:

  • na nejrůznější těstoviny - skvělé je i na tortellini s ricotou atd.
  • k ochucení salátů, kde figurují rajčata, avokádo...
  • k lehkému máznutí topinky nebo opečené bagetky
  • nedostižné k ochucení salátu z grilované zeleniny
  • atd.

 

Tak chutě do toho! Všem krásné, voňavé a chutné léto...

Vaše monimoni