Když jsem na Pinterestu objevila Alzheimers Fidget Blanket, řekla jsem si, to je ono, to je něco pro mě, mé srdce zaplesalo, došlo mi, že bych mohla vytvořit něco smysluplného, potřebného a zároveň tak využít obrovský potenciál různých materiálů a komponentů, které jsem za léta nashromáždila.

 

Odjakživa jsem něco šila, pletla, háčkovala, tvořila, a to nejen proto, že to v „mé době“ bylo tak trochu nutností a zvykem, ale především proto, že mi to hodně bavilo.

 

A přesto, že si již delší dobu snažím systematicky čistit svůj osobní prostor a zbavovat se nepotřebných věcí, tak na tyhle poklady nedokážu sáhnout a nevyhodím jediný korálek, jedinou stužku, knoflík, žádný byť malinký kousek látky ……

 

 ………. A tak jsem vyrobila, nafotila a dala na Fler.

 

Jenže otázkou bylo, kolik si za své výrobky účtovat. Udělala jsem si kalkulaci a vyšly ceny, které odpovídají ceně materiálu, času stráveného prací, ale i vymýšlením, tvořením. Pro srovnání jsem koukla i na „etsy“, ale tam jsou ceny dvoj až trojnásobné a to nepřipadalo v úvahu.  

 

Takže výrobek mám, cenu taky a teď, jak to udělat, aby se lidé v Čechách o šikovných pomůckách pro nemocné Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí vůbec dozvěděli. Je totiž dost těžké nabízet výrobek, který nikdo nehledá, protože vůbec neví, že existuje. Kategorie na Fleru mi taky příliš nenahrávají – šlo zařadit pouze do: Zdraví a krása - masážní pomůcky, a to tedy fakt nejsou.

 

Samozřejmě intenzivně hledám další možnosti, jak dostat hmatové deky a hmatové rukávníky (jak jsem si je česky pojmenovala) k potřebným. 

 

A včera mi moje neteř poradila hledat nějakou skupinu zaměřenou na Alzheimerovu chorobu na Facebooku, třeba tam najdu nějakou inspiraci, podněty, možnosti. Našla jsem jen jednu v Čechách, požádala o členství a začala číst ……………... a začaly se kutálet slzy jako hrachy…… tolik lásky, tolik obětavosti, tolik zoufalství, tolik boje s úřady, tolik vzájemné podpory, tolik síly …………. a měla jsem jasno, musím jít s cenou dolů. Péče o nemocné stojí nejen mnoho úsilí a lásky, ale i peněz, a proto můj výrobek musí být co nejvíce dostupný všem potřebným bez ohledu na to, kolik na tom vydělám nebo nevydělám.

 

Nikdy jsem nebyla moc dobrý obchodník, nehodím se pro business (paní Bohdana Goliášová by ze mě neměla radost), ale ráda tvořím, ráda pomáhám a v mém věku a situaci si to můžu s radostí dovolit, a to je víc než velký finanční zisk.

 

Jedna milá paní tady na Fléru mi  před  několika týdny radila začít psát blogy pro propagaci a přiblížení svých výrobků kupujícím, odpověděla jsem jí, že se na to moc necítím a že vlastně nevím, o čem bych tak asi mohla psát  …….. no a je to tady -  můj PRVNÍ BLOG v životě.