UPOZORŇUJEME, ŽE VÝROBA MÝDLA STUDENÝM PROCESEM VYŽADUJE PŘIDÁNÍ HYDROXIDU SODNÉHO - JIŽ VYŠŠÍ ALCHYMIE a tudíž je potřeba i zvýšené opatrnosti a bezpečnosti práce.

Dle níže uvedeného receptu si vyrobíme mýdlové dortíčky - metodou za studena. Tato metoda ponechává mýdlu všechny výživné složky, které jsou obsaženy v přidaných olejích, tucích, esencí či ingrediencí. Tepelná chemická reakce vznikne díky přidání hydroxidu sodného.

.



CO JE POTŘEBA ZAJISTIT PŘEDEM:

* ponorný tyčový mixér
* nerez nádoby - hrnce /3 kusy/
* gumové rukavice
* brýle - k ochraně očí - doporučujeme zejména začátečníkům
* formu - v našem případě na výrobu muffinek /ideální je silikonová/
* míchátka, neběrátka, teploměr ...

SUROVINY POTŘEBNÉ K VÝROBĚ:

K výrobě mýdla je zapotřebí kvalitní olej nebo směs kvalitních olejů a tuků. Kvalita olejů olivňuje celkovou kvalitu mýdla - dle typu mýdla vybírejme oleje. Pokud chceme mýdlo pro běžné mytí doporučuji olivový olej běžné kvality nebo slunečnicvoý olej lisovaný za studena. Pro mýdlo výživnější musíme přidat oleje a tuky výživově bohatší. Rozpis dávkuji na 1 litr oleje - pokud budeme míchat směsi olejů, tak vždy rozpočítat tak, aby celkový součet byl 1 litr - olejové složky.

Níže si ukážeme příklad na velmi výživné složení mýdla:

* 350 gramů kokosového oleje
* 100 gramů bambuckého másla
* 350 gramů olivového oleje
* 200 gramů oleje z hroznových jader
* 380 ml destilované /demineralizované/ vody
* 150 gramů hydroxidu sodného
* esenciální oleje
* výživné složky

Dle druhu a typu mýdla: lze přidat 100% přírodní esenciální olejíčky, silice. Taktéž lze do základu přidat skořici, čokoládu, jíl, hedvábí, ovocné a zeleninové prášky, bahno z Mrtvého moře, bylinky, ... Téměř vše, co vás napadne.

PRACOVNÍ POSTUP:

Přesně odvážený hydroxid sodný vložíme do nerezové nádoby. Do další nádoby odměříme destilovanou vodu. Hydroxid sodný vmícháváme do vody - pozvolna a lehce a mícháme tak dlouho, dokud se hydroxid úplně nerozpustí. Roztok se zahřívá na cca 90°C, při tomto procesu se uvolňují výpary - tudíž výrobu mýdla raději provádíme v dobře větratelné místnosti. S roztokem / hmotou je možno pracovat až při poklesu teploty na cca 30°C - změříme teploměrem.

V dalším hrnci si připravíme oleje - pokud pracujeme s tuhými oleji /kokosový, bambucké a kakaové máslo/, tak ty je třeba nejprve ve vodní lázni rozpustit. Přidáme další "tekuté" oleje a případně i konzervant / antioxidant - v přírodní kosmetice nahrazujeme extraktem z grepových jader.

Po vychladnutí vmícháme louh /připravenou směs louhu a vody/ do olejové směsi. Začneme mixovat ponorným mixérem - směs začne houstnout a přebírat mléčnou barvu. Mícháme až do úplného zhoustnutí /přibližná doba je cca 10 - 12 minut/.

Do takto hotové fáze přimícháme požadované ingredience. Pokud budeme dělat barevné mýdlo - hmotu rozdělíme do dvou hrnců. Zde obarvíme /lze použít přírodní pudry, které zároveň dodají mýdlu i další živiny nebo barevné pudry / pigmenty do mýdel a kosmetiky/. Přidáme esence a dle potřeby různé ingredience ...

Připravenou hmotu nalijeme do forem. V našem případě potřebujeme formu na muffinky - košíček. Fomičky naplníme a necháme min. 24 hodin odpočívat a tuhnout.
Takto je připravený základ - tedy spodní díl dortíčku, košíček. Jakmile máme hotové košíčky /tedy druhý den/ musíme celý proces opakovat znovu. Nyní si vytvoříme znovu hmotu - a ve fázi odlévání ji neodléváme, ale naplníme ji do cukrářského / zdobícího sáčku a vytvoříme krémovou vrstvu dortíčku. Takto připravené mýdlo můžeme dozdobit různými perličkami, krystalky, posypem, srdíčky ....

Mýdlo by mělo odpočívat a zrát po dobu cca 4 týdnů - v místnosti, kterou lze dobře provětrat. Během zrání se z mýdla odpaří louh sodný a mýdlo je připraveno k používání. pH mýdla by mělo být kolem 7-9. K tomu se používají papírky k měření pH.

Po uzrání mýdla je možno hotový výrobek dekorovat - použít můžeme např. květy, které dodají mýdlu na exkluzivitě.

Přejeme zdařilé mýdlování.