Na návštěvě v Rolničce

Náušnice, keramika, dřevo, vitráže, textil, krasohledy, to vše a mnohem více vzniká v chráněné dílně Diakonie ČCE - střediska Rolnička. Vstoupíte-li do dílen, ucítíte včelí vosk, vůni dřeva, slyšíte bzučení při opracování vitrážových sklíček, zadíváte se na šikovné ruce, které vykreslují na hrnku nový vzor, spojuje se zde výtvarné umění s tradicí starých řemesel.

„Chráněná dílna je v provozu od roku 1996, každý úsek dílny má na starosti odborný mistr a pod jejich vedením zde pracuje šestnáct dospělých lidí s mentálním a kombinovaným postižením. Na každém výrobku se zpravidla podílí hned několik pracovníků. Jeden lije do formy, druhý kreslí, třetí glazuje, další výrobek zabalí. Každý z hotových výrobků pak nese poselství všech, kteří se na jeho zhotovení podíleli, má svou duši, své srdce, díky kterému se stává neobyčejný, krásný a kvalitní," vypráví o dílně její vedoucí Barbora Růžičková.

Koupíte-li si keramický hrnek, květináč, či vázu, možná ho pro Vás malovala usměvavá Dáša, která se rozpovídala o svém životě: „Narodila jsem se před dvaatřiceti lety ve Veselí nad Lužnicí. Přes zdravotní postižení jsem měla velké štěstí, vyrůstala jsem v láskyplné rodině, která pro mě byla velkou oporou. Chodila jsem do jeslí, do zvláštní školy, po jejím skončení se však další vhodná škola nenašla. Až přišel rok 1998, kdy jsme se dozvěděli o Diakonii ČCE - středisku Rolnička."

Dáša získala místo v chráněné dílně. Sedm let na to se stěhovala do nově otevřeného chráněného bytu v domě, kde fungovala chráněné dílna, čajovna a centrum denních služeb. Pro rodiče to bylo velké překvapení, ale Dáša se rozhodla, že by se chtěla osamostatnit a zkusit žít sama.

Dnes Dáša maluje krásné hrnky, květináče, vytváří vitrážové šperky a mnoho dalšího. Naučila se dle svých možností zvládat a podílet se na chodu domácnosti. K tomu dokázala, že nejen zaměstnání, ale i chráněné bydlení je pro ni krok správným směrem. A tak se před rokem stěhovala společně s Julií a Martinou do nového chráněného bytu v běžné zástavbě města, který se jí stal opravdickým domovem a splněným snem o samostatnosti.

Mezi útulnými dílnami s výhledem do zahrady najdete i dřevodílnu. Právě se tu pod rukama zaměstnanců objevují dřevěné dárkové krabičky, které kolega u vedlejšího stolu natírá mořidlem. Vznikají tu i originální dřevěné nástěnné hodiny, ale také nádherné, ručně vyřezávané, loutkové divadlo. Co kus, to originál.

Zaměstnancům chráněných dílen je také každý den o patro výše k dispozici takzvané centrum denních služeb. „Mohou využít nabídku výtvarného kroužku, výuku na počítači, angličtinu, společně se učíme vařit, poradíme jim s problémy, které řeší doma nebo s úřady, pravidelně nabízíme výlety nebo víkendové akce," vysvětluje nám pracovnice centra Jitka Kyptová.

Po prohlídce chráněné dílny se můžete hned vedle usadit v Čajovně - kavárně Rolnička, kde své zaměstnání našli další tři lidé. Objevíte zde milou obsluhu, dětský koutek, internet zdarma, nekuřácké prostředí, v létě i venkovní posezení s pískovištěm pro děti. Vybírat můžete z několika druhů čaje, ochutnat skvělou kávu, přírodní šťávy, nebo i mochito s voňavou mátou. Rozhodně však nemůžete odejít, aniž byste neochutnali výborný domácí medovník.

Čajovna je otevřena šest dnů v týdnu a kromě chutného občerstvení zde můžete potěšit i ducha a vybrat si z nabídky pravidelných kulturních programů, jako je promítání, výtvarné dílny, hudební festivaly nebo divadelní představení pro děti. Zakoupit zde můžete i knížky z nakladatelství Baobab nebo výrobky chráněné dílny. Výrobky dílny najdete i na různých trzích a prodejních místech v naší republice i v zahraničí.

„Dvakrát ročně pořádáme i vlastní jarmark v Soběslavi, kde svou práci prezentují i další chráněné dílny z okolí, ale součástí je i dobrá zábava, hudba, výborné občerstvení a program pro děti. Nabízíme také práci dle individuální domluvy se zákazníkem a pro firmy možnost náhradního plnění. Dobří jsme také v originálním balení výrobků a umíme krásné visačky s trefnými slogany dle přání zákazníka," doplňuje Barbora Růžičková a některé nám hned ukazuje: Strouhejte dolů a nahoru, česnek i kus zázvoru, a tak si zakrátko, oblíbíte naše struhátko (visačka ke struhátku); „Taška záchranářka přikrčena v rohu vaší kabelky Vás zachrání od koupě další igelitky .A ještě budete ŠIK." (visačka k tašce); „Štědrej večír za zahradou, na kapříka pasti kladou, splň nám přání tři i čtyři, nebo skončíš na talíři." (visačka ke kapříkovi z keramiky).

Loučíme se s Vámi mottem Rolničky „Jsme různí, ale patříme k sobě. Každý člověk je jedinečný a zasluhuje respekt"