Ve schopnosti létat na ptáky rozhodně nemáme, ale v umu je nakreslit či jinak ztvárnit, většina tvůrců na Fleru rozhodně krátká není...

 

Pavlína Kourková „Puštík obecný“

 

Ptačí téma mě napadlo při čtení jednoho z příspěvků mého oblíbeného Nočníku neohrožené ženy (nefejsbůkáři mají smůlu, ale ne tak úplně, protože si mohou koupit knihu – ideální čtení pro ženy se smyslem pro humor, které někdy obtížně hledaly partnera – minimálně si uvědomí, že v tom nejsou samy a že i z osamělosti si jde udělat inteligentní, místy až drsnou legraci).

 

Autorka knihy Eva Bennet na svém profilu uveřejnila hlasování, kdo z jejích čtenářů se považuje za sovu a kdo za skřivana. Žila jsem v tom, že jsem vcelku slušný průměr schopný se v případě nouze přizpůsobit i uměřenější sově, jen na extrémní skřivany velmi často mívám chuť vzít brokovnici. Eva mě z idealistických představ o sobě rychle vyvedla – s dobrovolným budíčkem v půl osmé jsem pro ni jednoznačně otravný vřískající skřivánek.

 

votiperky „Skřivan růžkatý“

 

 Mimochodem, čtenáři a čtenářky Nočníku ochotní odpovědět na anketu jsou z 80 procent sovy. Co vy?

 

 

A protože jsem děvče zvídavé, šla jsem pátrat na internetu, v kolik že to ten otravný Hujer skřivan vlastně leze z pelechu. Jediné, co jsem vyzkoumala, že si musí na Hromnice vrznout, i kdyby měl zmrznout (pro čtenáře se sexuálními asociacemi je tím myšleno „zazpívat“Velký úsměv ), což už ostatně vím od dětství. Ze zpěvného ptacta je prý nejčasnějším buditelem rehek zahradní, jemuž je do zpěvu už ve 4.00, což fakt nechápu.

 

Pokud byste chtěli zjistit, jací ptáci vám po ránu „řvou“ pod okny, zde to máte i s obrázky a záznamem zpěvu.

 

Nejste-li zavilé, špatně spící sovy reagující na ptačí buditele nadáváním, špunty v uších a hlavou zastrčenou pod polštářem, měli byste se o ně starat nejen v zimě. Nevím, jak kde, ale u nás ve Strašnicích nepršelo minimálně týden a první kapky nám slibují až za čtyři dny (vlk také sliboval, známe to, jak spolehlivé jsou předpovědi počasí), a zpěváčci a nepěvci ocení naplněná pítka a koupátka. Stačí vysloužilá miska či kastrol ideálně se stabilním kamenem uprostřed, aby se jim lépe sedělo a pilo, a na místě, kde je menší pravděpodobnost, že si je vyčíhá toulavá kočka.

 

Naše hrdličky si svou plastovou vanu (vlevo dole) u paneláku žárlivě střeží, ale do uzavřené zahrady jde na Fleru pořídit mnohem stylovější kousky

 

Fotka je bohužel mizerná, ale zblízka se vyfotit nedají...

 

...na rozdíl od pítek samotných. To s kamínky je pro hmyz, který se v ptačích miskách bohužel velmi často utopí... A pokud doma nastřádáte nějakou vodu prostou mýdla a saponátů, myslete i na rostliny!

 

 

Zkrátka – bez ohledu na to, jak moc jste na ptáky krátcí, buďte na ně co nejhodnější.