Biedermeier je uměleckým směrem a životním stylem první poloviny 19. stol. ohraničený lety 1814-1848.

Biedermeier je měšťanskou obdobou empíru, z toho odvozený název měšťanský empír.

Důraz je kladen na pohodlí domova. Nábytek se již ergonomicky přizpůsobuje tělu, je elegantní ,praktický a jednoduchý, tvary se zaoblují.

Detail šicího stolku. Šicí stolky byly v období biedermeieru a empíru velmí oblíbeným typem nábytku. Do dnešního interiéru jsou příjemným drobným doplňkem, obzvláště pro své malé rozměry. Rovněž stylizovaný motiv lyry byl hojně používán.

Malý pracovní stolek.

Biederemeierská židle cca 1820. Stav před restaurováním. Obzvláště židle z tohoto období jsou u sběratelů velmi oblíbeny.

Nástavec na komodu. Dýha z hruškového dřeva. V biedermeieru byly hojně užívány dýhy ovocných dřevin- třešeň, višeň, švestka,  hruška, dále ořechová dýha, jasan, dubové dřevo.

Detail psací komody. Cca  r 1825, ořechová dýha. Jde vlastně o komodu, kdy první šuplík je výsuvný a používá se jako deska psacího stolu spolu s přihrádkami  a malými šuplíky na ukládání věcí.

Psací pult se šikmou odklápěcí psací plochou potaženou kůží. Ořechová dýha s vykládanou světlou linkou.

Restaurováno. Okolo  r.1830.

Zrcadlo. Ořechová dýha, zrcadlo s fazetou. Okolo r. 1830.

Vše původní a nádherně zachovalé.

Skříň cca r 1815. Povšimněte si nádherně poskládané ořechové dýhy na dveřích. Krásná kresba tvořící uprostřed jakoby motýlky. Původní kování.

Knihovna. Biedermeier cca 1820.

Stůl cca r. 1820

Pokud vás zajímá další nábytek, podívejte se i do fotogalerie Harampádí. Jsou zde i ukázky některého nábytku před a po restaurování.