Co je to tvorba?

Proč tvořit?

Je tvorba práce?

Co potřebuji k tomu, abych mohl/a tvořit?

Myslím, že na začátku člověk hledá, sbírá okamžiky, prožitky, doteky – až nastane určitý přetlak. Vznikne touha po vyjádření citů a myšlenek a jejich sdílení s ostatními. Jsou prožitky, na které prostá slova nestačí – tak vzniká umění.

Proto člověk začíná tvořit. Vybere si materiál a přetvoří jej k obrazu svému. Anebo vezme čistý bílý papír – a z ničeho udělá něco. Tím se nepatrně - snad - přiblíží Bohu. Napíše báseň, nakreslí obraz, poskládá papír do krásného tvaru.

Je tvorba práce?

Každý člověk, který strávil nějaký čas nad tím čistým bílým papírem, to ví. Rozhodně ANO. A ví to i každá švadlena, krejčová, pletařka, keramik, kovář, řezbář atd .atd. Každý, kdo ovládá své řemeslo dostatečně na to, aby uměl svým výrobkem ukázat, co v něm je. Jakou má fantazii, smysl pro detail, smysl pro humor, pro barvy, pro linie, navíc i účelnost. Případně se spojí člověk nadaný bohatou fantazií, originalitou a individualitou s chápavým řemeslníkem. A společně vytvoří překrásné dílo.

Co je to práce?

Obecně práce znamená účelnou činnost člověka. Ale je to víc než způsob obživy. Práce je i něco, čím se člověk ve světě realizuje. Je to jeho originální stopa, kterou po sobě na zemi zanechává.

Tomio Okamura: „Dobrý řemeslník je jako dobrý kumštýř. I on má své obecenstvo, své nadšence, fanoušky, a bývá vyhledávaným a ceněným mistrem.“

Člověk má možnost se vyklánět do budoucnosti prostřednictvím své práce. Ta po nás zůstává.

Můžete jen vegetit, přežívat. Anebo mohu dělat, co mě TĚŠÍ. V čem jsem dobrý. Co ostatní ocení a potřebují.

Když vás práce ubíjí, proč ji děláte? Možná máte navíc. Jen je potřeba vyvinout dostatek úsilí, abych získal kvalifikaci, kompetenci, znalosti...

Louis Amstrong: „Život je jako trubka – zní akorát tolik, jak do ní foukáš.“

Každý máme jiný start do života. Někdo se narodil v rodině plné lásky a pohody, ale chudé, jinde je dost majetku, ale málo času na děti, někde je i majetek, i láska, jinde chudoba + zloba...

Michal Horáček: „Na světě existuje jakási VRŽENOST, které já říkám rozdané karty.“

A je jen na nás, jak s těmi kartami v ruce naložíme. Žolík může přijít kdykoli :-)

Mějte na paměti, že ty nejdůležitější věci si stejně nekoupíte: lásku, přátelství, zpěv ptáků, slunko na nebi, úsměv od srdce. K těm má přístup každý :-) Bezplatně.