Moc ráda si prohlížím všechny vaše fotografie, kdy necháte návštěvníka nakouknout do vaší dílny, na pracovní stůl či přímo pod ruce, kde vznikají všechna ta úžasná díla, která se zde nabízejí. Rozhodla jsem se taky přispět svou troškou do mlýna a pokud vás zajímá jak vznikají ta moje, račte prosím dál.

Pracovní koutek

Začíná to, jak jinak, nápadem. Někdy je to pusa od múzy jak vyšitá, jindy maluju a maluju až vznikne cosi, co má dle mého názoru tvary lahodící oku, současně se to ale dá upaličkovat a taky by to mělo pokud možno držet pohromadě. Tohle byl ten první případ, nápad zničehonic.

První náčrtek

Předlohu si namaluji na průsvitný papír už se značkami pro špendlíky a přišpendlím ji lícem dolů na herduli. To proto, aby se barva z tužky při tužení neotiskla na již vytvořené dílo.

Následuje výběr té správné barvy a namotávání paliček. U melírované bavlnky je ještě třeba trochu dávat pozor na složení barev, aby melír dělal to co má.

 

Namotané paličky

 

Ták, konečně jsou všechny přípravy hotové a můžu se pustit do díla. Přehazuju a prohazuju, na konci každé "řady" zapíchnu špendlíček a hup zase zpátky, sem-tam-sem-tam.

 

... a už se paličkuje

 

Když je "šmodrchání" hotové, následuje upevnění konců bavlnek, zauzlíkování a odstřižení paliček. A teď hurá do sklepa. Proč do sklepa? Protože teď se bude tužit a tužidlo je lektvar poněkud těkavý a hlavně ne zas až tak úplně voňavý.

 

Tužení

 

Hurá, vše uschlo, výtvor už má správnou tuhost, takže můžu všechny pracně napíchané špendlíky zase pěkně vyndat. Ještě že na to mám šikovné vyndavátko.

 

Odšpendlíkování

 

Ták, odstřihneme nevzhledné konečky bavlnek, otočíme lícem nahoru a polotovar je na světě.

Polotovar

 

Teď jsou na řadě korálky.  Obšívám jimi své výrobky jednak proto, že mi to s nimi připadá hezčí, za druhé jsou s nimi šperky těžší a tím pádem lépe sedí na krku či se příjemně bimbrdlikají v uších, za třetí jejich hladký povrch způsobí, že náhrdelník na těle svou nositelku neškrábe a také mi přijde, že jsou jimi kraje tak nějak pěkně zakončeny a vyčnívající očka si déle udrží svůj tvar, takže má výrobek delší životnost.

 

Našívání korálků

 

Hlavně si nezamotat vlasec, to je pak rozmotávání!

Našívání perliček

 

A hotovo. Teď už stačí jen připevnit lanko na náhrdelník a závěsy na náušnice...

Připevníme komponenty...

 

...a další miminko může do světa ;o).

 

Jde se do světa