Namalujte si ptáčka na hedvábí akvarelovou technikou.

Pusťte jaro do svého bytu! Namalujte si hedvábnou vitrážku s akvarelovým ptáčkem! Můžete si jej pověsit do okna, na stěnu, nebo třeba na lampu, na háček ke stropu tak, aby poletoval při každém pohybu vzduchu.

Jak na to? Není to nic složitého.

Co budeme potřebovat:

1) Hedvábnou vitrážku průměru cca 10 cm, ale existují i větší.

2) Podkladovou barvu pro akvarel

3) Fantomovou tužku

4) Barvy na hedvábí dle vlastního výběru

5) Štětce různé velikosti.

6) Vatové tyčinky do uší, papírové kapesníčky

7) Hrnek nebo nějaký stojánek, aby vitrážka mohla ležet vodorovně

8) Novinový papír na zažehlení

9) Fén pro sušení barev, žehličku

10) Několik skleněných korálků a vlasec

 

Prvním krokem bude namalování ptáčka na papír. Můžeme také použít fotku, atlas ptáků nebo se inspirovat na internetu.

Nachystáme si vše potřebné podle seznamu a můžeme se pustit do práce.

 

Vitrážku položíme na hrnek, pečlivě natřeme podkladovou barvou, která je určena k malování na hedvábí a necháme uschnout. Podkladová barva je základem pro akvarel. Nanáší se na hedvábí, zabraňuje stékání barev a umožňuje malování bez použití kontur. Akvarelová technika spočívá v tom, že malujeme do již částečně zaschlých vrstev další barvy. Konkrétnější tvary hned po namalování sušíme fénem, aby se barva zcela nerozpila a do barvy nepřidáváme téměř žádnou vodu. Výsledek je pak podobný obrazu malovanému akvarelovými barvami.

 

Dalším krokem je nakreslení obrysu ptáčka pomocí tzv. fantomové tužky. Fantomová tužka je určena k malování na hedvábí a textil. Většinou vypadá jako fix s fialovým hrotem z jedné strany a zmizíkem ze strany druhé. Pokud uděláte chybu, snadno čáru vyzmizíkujete. Fantomovou tužkou si předkreslíte motiv na hedvábí. Nákres pak zmizí cca. za 24 hod. podle vlhkosti prostředí a druhu použitého hrotu. Při navlhčení vodou zmizí ihned a úplně.

                                

                                               

Nyní pomocí štětce začnete vybarvovat ptáčka dle předlohy nebo podle vaší fantazie barvami na hedvábí. Použijte zažehlovací barvy – sice nejsou tolik zářivé jako barvy pro parní fixaci, ale jsou na hedvábí nádherné. Barvy, které se fixují zažehlením, se můžou ředit vodou a vzájemně se mohou míchat. Pokud nanesete více barvy, nevadí, vatovým tampónkem nebo papírovým kapesníčkem barvu odstraňte. Pokud potřebujete rychle usušit nějakou barvu, použijte fén na vlasy.  

 

 

  

Když jste správně nanesli základ pro akvarel, malba by se vám neměla příliš rozpíjet, přesto s částečným rozpíjením počítejte. To má ovšem při malbě akvarelu na hedvábí svoje kouzlo. Barvy nanášejte, dokud nejste spokojeni, použijte několik odstínů stejné barvy, obrázek pak bude hezčí. Máte hotovo?

                                     

Nyní nechte hotový obrázek uschnout.

Malbu fixujte několikaminutovým zažehlením přes novinový papír. Teplotu žehličky si předtím vyzkoušejte na novinovém papíře.

Hotovým kolečkem jehlou protáhněte tzv. neviditelnou nit, na kterou můžete navléknout skleněné korálky.

 

 

Pokud se rozhodnete namalovat ptáčků víc, můžete je zavěsit na větvičku.

Vaše hedvábná dekorace je hotová.

     

 

Přeji Vám krásné jaro! Daniela D.FELIX