Tázala se mne moje známá:“A kde že bereš náměty pro ty tvoje obrazy?“ Vysvětluji, že to zas tak obtížné není a že to jde vlastně samo. Když je mi po chvilce odpovědí, že by si každé téma „z prstu vycucati musela“ rozhodla jsem se, že ráda odtajním, kterak a kde sbírám inspiraci pro moje obrazy. Na začátku je bílé plátno, tolik místa a prostoru k realizaci. Osobně zastávám názor, že čím větší je obraz, tím působí efektněji.

Je to vlastně hrozně jednoduché. Zdrojů je několik, což je dobře, jelikož takto rozsáhlá databáze se jen tak nevyčerpá. V hlavě už mám nespočet témat, které bych ráda ztvárnila a které čekají v pomyslném pořadníku.

Často nosím brýle všudypřítomného umělce. Svět okolo sebe pak prakticky vidím v úhlech a rovinách kubismu. O zdroj inspirace člověk kdykoliv může zakopnout. Nedávno mne umělecky uchvátilo, při jízdě po dálnici, zemědělské silo! Lomené tvary, výška a vlastně monotónnost stavby mne přinutili tento stavitelský paskvil vyfotit … Chápete? Já jsem si vyfotila silo! „Že by architektonický syndrom, či co?“, klepete si na čelo. Vůbec ne, anebo jo, je už to krapet na hraně. Jde o úhel pohledu. Už mi každopádně hlodá v hlavě myšlenka, jestli já náhodou někdy takové kubi-silo nenamaluji?

Náměty sbírám i z reakce okolí. Setkala jsem se s názorem, že kubistická zátiší jsou fádní, barevně nevýrazná a vlastně nudná. Tuto myšlenku jsem vzala jako výzvu a tak vzniknul můj obraz „Zátiší s violou“.  Dlouho jsem chtěla namalovat housle a violu, tudíž téma pro zátiší bylo prakticky dáno. Fámu o nudných barvách jsem smetla ze stolu použitím výrazných barev.

Často a ráda tvoří obrazy přímo na tělo konkrétnímu člověku. Pokud daného jedince znám, námět obrazu na mne prakticky vylítne sám. Miluji pak malbu obrazu na zakázku se zadáním: "Něco mi namaluj, vždyť téma tě napadne samo". Obraz je pak vlastně dvojím překvapením. Jak tématem, tak provedením.

Rovněž jsem tázána, jak by konkrétní obraz, který je namalován v realismu, vypadal asi v kubistickém pojetí? A už mne to hlodá. Omni-kubismus nezná hranice, co se námětu týče. Tedy vážení, inspirací je moooře. Proto náměty z prstu cucati netřeba!