Námořník – Wikipedie

Námořník je osoba, která pracuje na lodi nebo ponorce. Úkolem námořníků je zabezpečovat veškeré činnosti související s přepravou nákladu a lidí z jedné země do druhé nebo z jednoho přístavu do druhého

 

Kormidelník je kvalifikovaný námořník či jiný člen lodní posádky, který ovládá kormidlo lodi či jiného plavidla. Zatímco na menších plavidlech, zejména soukromých a užívaných k rekreačním či sportovním účelům je funkce kormidelníka často kombinována s funkcí velitele plavidla v jedné osobě, u větších lodí plavbu řídí důstojník strážní služby, jehož pokyny kormidelník plní.

Námořní důstojník – Wikipedie

Na starých plachetních lodích ke konci 18. století se rozuměla pod výrazem lodní důstojníci jen část důstojníků námořnictva. Tehdy se posádky lodí dělily všeobecně na vyšší důstojníky, palubní důstojníky a mužstvo. K vyšším důstojníkům patřili tehdy vlajkoví důstojníci, námořní důstojníci či vlastní lodní důstojníci a důstojníci námořního vojska či námořní pěchoty. Vlajkovými důstojníky byli admirálové mající právo na vlastní vlajku. Podle stupňů to byli: admirál, viceadmirál, kontradmirál. Nezvyklý název měl (a má ještě i dnes) kontradmirál v holandském loďstvu. Jmenuje se schout-bij-nacht, což znamená asi tolik jako rychtář pro noc či v noci. Tento titul pochází od dávné povinnosti, ukládané v holandském loďstvu některému z vyšších důstojníků a sice bdít na loďstvo především v noci.

A protože je léto a prázdniny, spousta z nás odjíždí k moři, tvořily jsme na toto téma.

 

 

 

Hlasujte prosím

pro 3 výrobky (hlasy mají stejnou váhu). Budeme se těšit i na Vaše případné komentáře.

Hlasování bude ukončeno 29. 7. 2017 ve 12:00.

Děkujeme

Anketa se načítá ...