Tak jsem se tedy přihlásila…

Balakryl Recy Věci 2017

Letošní ročník probíhal podle trochu jiných pravidel. Přihlášený výrobek byl totiž pouze nominační a nemuselo být při výrobě nutně použito Balakrylových barev.

Podle těchto výrobků porota vybrala skupinu soutěžících, kteří měli své schopnosti ukázat na dvoudenním workshopu v Praze a Brně.

Já jsem se nominovala dřevěným Lustromem a byla vybraná…

A tak tedy v neděli 11. června jsem se šla seznámit s dalšími, stejně recy postiženými lidmi, z blízka i z daleka, do veřejné dílny Z pokoje do pokoje. Založily ji tři sympatické dívky, kterým je líto odložených kusů nábytku, sváží je a pořádají kursy renovace apod. Nastřádaly kousky určené k recyklaci a nechaly nás z nich vybrat.

Další část workshopu se odehrávala v bývalé Kolbence, v DIY Praha hodinové dílně, vybavené stroji a nářadím pro práci se dřevem i kovem, můžete zde šít, čalounit nebo dokonce vyrábět šperky.

Ulovila jsem podstavec s pedály od piana, (či klavíru?), lyru a koncovky z mohutné garnýže. Původně jsem zamýšlela spojit piano a lyru v jakýsi hudebně-květinový stolek, ale lyra byla bohužel v dezolátním stavu a dva dny byly málo, aby vypadala k světu. Během práce na podstavci mě upoutala podoba mosazných pedálů, které vypadaly jako nožky panáčka… Takže němý sluha? Věděla jsem, že v bytě rodičů se nachází historické ramínko na šaty po mém dědečkovi Františkovi. Ještě večer jsem pro něj jela. A vesmír mi přihrál do cesty ještě jeden úlovek. Při návratu domů jsem šla kolem kontejnerů, u kterých stála soustružená noha od lampy. Tak jsem jí popadla, doma rozebrala a z jednoho segmentu byl rázem krk k tomu panákovi. Hlava byla koncovka garnýže. Spojnice mezi podstavcem a ramínkem mi na formátovací pile podle mých instrukcí ze zbytkového materiálu nařezal místní lektor, kterého jsme měli k dispozici. Přece jen byly stroje, na které nebylo radno nás z bezpečnostních důvodů pouštět ;-) Jinak to bylo spousta broušení, řezání, vrtání a kolíčkování, než bylo možno vše natřít Balakryl voskovým olejem odstínu Wenge, který má krásný, sametově matný povrch a velmi dobře se mi s ním pracovalo.

Výsledek posuďte a někdy v září můžete ohodnotit ve veřejném hlasování. Úplně na závěr budou výrobky z této soutěže vydraženy pro dobročinné účely.

Tak doufám, že Náš František poslouží vícekrát…