Zní to neuvěřitelně? Ani ne…

Na Fleru je velké množství krásných šperků a určitě nejsem jediná, kdo řeší otázku, kam je umístit. Mnozí z nás možná obětují několik stovek za nákup šperkovnice, ale jako kreativní člověk jsem se rozhodla si vytvořit vlastní. Inspirovala jsem se trochu návody na internetu, upravila jsem je ale podle mých představ. A tak se chci podělit, jak snadná může být tvorba krabičky a stojánku, aniž bychom zruinovali naší peněženku.

Co budeme potřebovat?

  • kartón
  • 2x hadr na podlahu (50 x 60 cm, k sehnání v drogeriích za cca 20 Kč/ks)image
  • samet nebo jinou vhodnou černou látku cca ½ metru
  • akrylovou nebo jinou vhodnou barvu
  • lepidlo (např. Herkules)
  • na stojánek kleště a drát (2 mm; 0,6 mm) a izolační pásku
  • pomůcky – nůžky, pravítko, tužku, štětec, podložku, kolíčky na prádlo...
  • trpělivost a dobrou náladu :-)

Jdeme na věc

Nejprve si na kartón narýsujeme obrys krabičky včetně chlopní. Moje krabička má dno 25 cm x 16 cm a výšku stran 5 cm. (Můžete využít podobnou již hotovou krabičku, ale musí být dostatečně vysoká.) Po narýsování vystřihneme. S pomocí pravítka a vypsané propisky v místech ohybů trochu protlačíme. Zkusíme si náš polotovar složit.

image

Ani nemusíme jezdit do Afriky…

…a černoch v tomto bodu může být z nás. Připravíme si podložku, štětec, akrylovou barvu a nanášíme jí v jednom směru. Vyplatí se být zvlášť důkladný v místech hran a spojů.

Vnitřní dno není potřeba v rámci úspor materiálu i času barvit.

Po zaschnutí slepíme lepidlem hrany.

image

image

image

image

Hlavní know-how

Hadr přeložíme na půl tak, aby byl dlouhý 60 cm. Narýsujeme si pruhy o šíři 10 cm a najednou obě vrstvy vystřihneme. Celkem potřebujeme 8 dvouvrstvých obdélníků.

Nanečisto si srolujeme váleček s průměrem 2 cm až 2,5 cm. Ujistíme se, jestli se válečky do krabičky vejdou a pokud ne, zkrátíme je.

Pozor! Válečky musí být tak dlouhé, aby sice držely v krabičce, ale zároveň nebyly úplně napěchované. Pak bychom neměli kam zasunout vrchní látku.

image

image

Skládáme a lepíme

Pruh rozstřihneme v půli, abychom získali dva nezávislé obdélníky a vždy horní vrstvu posuneme o trochu blíže k nám. Obě vrstvy slepíme.

Naneseme si lepidlo také na zamýšlený konec roličky a následně stočíme. Konce si přichytíme kolíčky na prádlo

a pokračujeme v práci.

image

image

Máme hranolky

Hranolky (válečky) vložíme do krabičky. Rozložíme si látku a vystřihneme přibližně 44 cm x 28 cm sametu. Stejně jako mně se může stát, že ve skutečnosti bude nutné látku ještě trochu ostřihnout. Je nutné docílit vhodného rozměru, aby okraje nebyly příliš dlouhé, tak akorát.

image

image

Samet vyzkoušíme, jestli dobře pasuje a pomocí pravítka začneme látku vtlačovat až ke dnu kolem válečků.

Než začneme pěchovat, materiál si trochu předsuneme.

image

Krabičku máme, obdobným postupem lze vytvořit i víko. Dobrodruzi si mohou dát rande s drátem a pustit se do stojánku. Usmívající se Kdo si tak nevěří, může požádat nějakého šikovného dráteníka.

...

Akce stojánek

Protože jsem drátenice a hodlám se účastnit různých akcí, padla jasná volba na úsporný rozkládací stojánek. Ani nezabere moc místa, což je fajn.

Vytvoříme si kostru – obdélník (27 cm x 31 cm) z tlustého drátu a vhodným způsobem spojíme slabším drátem. Poté si odměříme dráty na příčky o něco delší, než je samotná kostra. Na koncích zatočíme očka a příčky na kostru přiketlujeme.

image

Tento základní model je pouze ilustrační, rozměry neodpovídají skutečnosti.

Dráty si můžeme přidržet na místě lepicí páskou. Tenkým drátem omotáme kostru, zvláště pečlivě připevníme očka příček a začistíme. Vytvoříme si potom z drátu tvar V tak, aby v každém bodě bylo očko. Rozteč mezi kostrou a prostředním očkem je cca 15 cm. Střední očko bude sloužit jako zapínání, zbylé dvě přiketlujeme k základu.

image

Poslední krokem je tyčka – nahoře se přiketluje a dole se konec zakroutí do tvaru těsného J.

image

Možná, stejně jako já, přijdete na to, že je vhodné oplést i příčky drátem, aby šperky zůstaly na jednom místě. Na závěr jsem ještě výrobek opletla izolační elektrikářskou páskou, čímž jsem nejen zakonzervovala drát, ale také zvýšila komfort.

image

A je to. Věřím, že i někoho z Vás inspiruji k tvorbě a že si aspoň něco z článku odnesete. Vždyť o to mi šlo… podělit se s dalšími. {#emotions_dlg.rose2}

image M.