NYC

 New York je nejen světovým obchodním centrem, ale vyniká svou architekturou, pro niž jsou typické výškové budovy. Jeho obyvatelé reprezentují nejrůznější světová etnika.

 Není problém najít přímý let z Prahy. Ale musíte hledat. Také zjistit jakým letadlem, protože to hraje   velkou roli při osmihodinovém letu. Když vyberete Delta Airlines, tak nejen že vás to vyjde levněji, ale i pohodlněji.

Let trvá 8 a půl hodiny a není to nic strašného. Před odletem máte už nachystaná na sedačce sluchátka, deku i polštář. Můžete koukat na film, poslouchat hudbu…..

V letadle vyplníte imigrační a celní prohlášení a i to vám zabere pěknou část letu .

A jste na místě…..   jdete na imigrační pohovor, žádný strach – imigrační pracovník se zeptá jestli jedem na dovolenou a na jak dlouho… vezmou vám otisky prstů a vyfotí si vás.

Potom už jdete k zavazadlům a k celníkovi .

Jen co vyjdete z haly letiště, obklopí vás taxikáři, řidiči autobusů  atd.

Doporučuji jet taxíkem, z metra není nic vidět a ten první pohled je nezapomenutelný.

Ubytujte se a jděte do toho: 

 EMPIRE STATE BUILDING  :   Do 86. patra vás vyveze rychlovýtah ani ne za minutku (necítíte jestli už jedete nebo ještě stojíte. Za 15 dolarů pokračujete do 102. patra. Slyšela jsem , že při větru se ESB vychyluje až o nějaký ten metr (3) do stran.  Nevím – bylo krásné počasí, ale kývání uvnitř cítit bylo – na vyhlídce už potom ne.

 

LIBERTY ISLAND  :      Na tento ostrůvek se SOCHOU SVOBODY vás zaveze loď.Je to nádherně udržovaný ostrůvek s překrásným výhledem na Manhattan i New Persey s obrovskou propracovanou sochou (je asi dvakrát větší než jsem si kdy představila)

 

CENTRAL PARK   :    Dozvěděla jsem se, že Central Park je velikostí stejný jako Monako a nedá se celý ani projít. To by musel pobyt v NY být mnohem delší a potom by stálo za to jej projít celý.

V parčících jsou stolky, židle – na nich se jen tak posedí, spořádá snídaně, čte kniha, sleduje internet, cvičí, běhá..

 BROOKLYN BRIDGE  :    Nemusíte jej procházet celý, na Manhattan je krásný výhled už od prvního pilíře. Nejkrásnější tak hodinku před západem slunce.

 Times Square, Grand Zero, 5th Avenue, New York public Library , Dům přátel (Friends) ……

 Obchoďáky: 

Naprosto přecpané, obrovské množství nepřeberného zboží, příjemné a pokud máte chuť a trpělivost a hledáte i levné…..

 Neustále do vás někdo vráží a hned se omlouvá

Nosí se vše a vše je in

 Ale úsměv … ten jen tak neuvidíte

 A obyčejnou švadlenku či látky nepotkáte  - o ručních pracech ani slechu ani dechu

 A tady pár fotek.