image

Asi půl hodiny cesty autobusem z centra Brna a ještě kousek pěšky vstoupíte do jiného světa. Jako byste se ocitli v jihoamerických Andách. Vysoko k nebi se vypíná odhalená skála a pod ní se a chudém porostu pasou ušlechtilé lamy alpaky a několik oveček. V Andách ale nejste, ocitli jste se v Lamacentru pozemkového spolku Hády. A tam jsem se před týdnem ocitla i já.

Průvodce mi dělal zkušený botanik Pavel Veselý, který mě nejen poučil o složení zdejší vegetace, ale taky vysvětlil, k čemu Centrum souží a jak to tady chodí. Tak pojďte se mnou do světa přátelských heboučkých zvířat s kouzelnýma očima!image

Lamacentrum vzniklo před pár lety a to z několika důvodů. Zprostředkovává obyvatelům Brna hravou formou kontakt s přírodou a pečuje o část cenného území. Lamy jsou přátelská zvířata, ani malá, ani velká, takže se skvěle hodí pro kontakt s lidmi, zvláště dětmi. Trávu na rozdíl od některých jiných zvířat nevyškubávají, ale uřezávají, takže pastvina po nich není zpustošená. Má to i další důvod – lamy, přestože jsou sudokopytníci a mají tedy paznehty, došlapují na měkké polštářky na chodidlech, takže nenarušují půdu pohybem po pastvině. Ve své domovině se chovají pro srst, maso a jako nosiči. Na Hádech lamy nejedí, každá má své jméno, ale vlnu z nich získávají. Pár týdnů před mojí návštěvou byly některé z nich ostříhány, takže na fotkách vypadají trochu legračně. Lamí srst má ale některé zajímavé vlastnosti, takže by bylo škoda ji nevyužít.

 

image

Je velmi jemná, jemnější než většina ostatních živočišných vláken, takže nekouše ani ty nejzarytější odpůrce vlny. Na rozdíl od ovčí vlny neobsahuje lanolin, což může být výhodou i nevýhodou. Lanolin „odpuzuje špínu“, takže ovčí vlna se méně špiní, ale zato u některých lidí způsobuje nežádoucí reakce na pokožce, takže toho se u lamí srsti bát nemusíte, je tedy vhodná pro ty, kdo jsou na ovčí vlnu alergičtí. Stejně jako ostatní živočišná vlákna má výborné izolační vlastnosti, protože chrání své původní majitele před chladem. Toho můžeme využít i my, když si z příze alpaky vytvoříme oblečení. Vlákna jsou dutá, což ještě zlepšuje izolaci. Výrobky z alpaky vás tedy nejen pohladí, ale i zahřejí. Neposlední velkou výhodou lamí srsti je, že existuje v mnoha odstínech, není tedy třeba ji barvit a můžete si užít bohatou paletu přírodních barev.

Pokud vás moje povídání zaujalo, můžete se za lamami sami vypravit. Pokud do Lamacentra zavítáte, stojí za to spojit výlet s procházkou po okolní jedinečné přírodě. A pokud se chcete krásou a jemností alpaky obklopit, nahlédněte do obchůdku, postupně budou výrobky (předené a plstěné) z tohoto jedinečného materiálu přibývat.

image