Kámen úrazu přišel hned na začátku. Těch pár kousků, co jsem ušila, bylo třeba nafotit. Modelku jsem sehnala na první pokus v okruhu známých, ale samotné focení se jevilo jako problém téměř nepřekonatelný. Sama nefotím, neumím to. Nepočítám ty fotky z dovolených a výletů se sloupy v hlavě, uříznutými nohami nebo jinými částmi těla nebo ty čistě domácí, ze kterých pak dodatečně zjistím, že vůbec nevím, co jsem fotila a proč, protože tam prostě nic rozumného není… To vše pořízeno asi už značně zastaralým kompaktem Samsung – ani v technice se neorientuju. V tomto směru jsem se nikdy nevzdělávala a pořádný foťák jsem prostě nikdy neměla.

Z focení mě popadla panika. Dokonce jsem už byla rozhodnutá svěřit se/to do rukou profesionála. Přesně do té chvíle, než jsem zjistila orientační ceny této služby. Následovalo tedy několik dalších, velmi dlouhých večerů nad počítačem, tentokrát na témata Světlo, Kompozice, ISO, Hloubka ostrosti atd., atd. Nejdříve jsem prošla vše, co bylo k dispozici na Fleru. Dál hodně, hodně stránek na netu. Používala jsem zásadně články pro naprosté začátečníky. Pokud mohu na tomto místě doporučit, pak to byla Fotoškola pana Neffa – nekomplikované, přehledné, k věci bez dlouhého teoretizování a hlavně ve formě videoklipů s ukázkami!

A ani po tomto několikadenním maratonu jsem si nebyla jistá, že to k něčemu je. Fotografické termíny se mi pletly, za pár hodin jsem stejně nevěděla, co bylo co… A právě pan Neff vždycky radil, hlavně všechno hned vyzkoušet. Tak jsem s tím naším obstarožním kompaktem zkoušela, co to udělá, když budu měnit různá nastavení v manuálním programu. Popravdě, nic moc jsem neviděla, žádné velké rozdíly…

Takže jsem si řekla, že to prostě budu muset asi opravdu zkusit rovnou v „provozu“. V hlavě mi zůstaly hlavní poučky: rozptýlené světlo, ne přímé slunce, zásadně bez blesku, fotit zblízka a na jednobarevném, pokud možno světlém pozadí, základní pravidlo v kompozici – postava na 1/3, ne do půlky snímku, nenechávat zbytečně místo okolo foceného objektu + to nejdůležitější – přístroj není rozhodující, slušně fotit se dá téměř na cokoliv. A vybavená těmito poznatky jsem se do toho vrhla po hlavě.