Jak už jsem zmínila v minulém blogu, učím svého čtrnáctiletého syna - osmáka individuálně doma. Krom potíží se zvládáním jeho pubertálních nálad to s sebou nese překvapivě i pozitivní aspekty – dostávám se k velkému množství dávno zapomenutých, nebo nikdy neobjevených informací z různých vědních oborů, jimiž pak ohromuji své okolí.

Na větný rozbor s velmi praktickým a užitečným určováním druhů vedlejších vět si asi všichni dobře pamatujete, ale věděli jste třeba, že jeden Joule se rovná jedné wattsekundě? (Ani se neptejte, kolik je to kilowatthodin...).  Jaký je rozdíl mezi slonem indickým a africkým? Jaký musí být rozdíl elektronegativit prvků, aby vznikla polární (nepolární, iontová) vazba? Was macht Gitti bei Oma? Nebo moje oblíbené: seřaď místopisné pojmy od severu k jihu tak, aby tvořily evropsko-asijskou hranici:

 

Kaspické moře,

Egejské moře,

průliv Dardanely,

Marmarské moře,

východní úpatí pohoří Ural,

řeka Emba,

Azovské a Černé moře,

Kumomanyčská sníženina,

průliv Bospor.

 

Občas se mi ale něco hodí i v mé tvorbě. Aktuálně vyráběná kabelka nese název Tajemné vesmíry, nechala jsem se inspirovat fotografiemi galaxií a mlhovin probíraných v zeměpise. Barevná vlákna rouna jsou k vypodobnění těchto úkazů naprosto ideální.

 

V přírodopise jsme vloni probírali brouky, ryby a ptáky:

 

 

Letos máme savce...

 

...a začínáme probírat člověka...

 

Plstění jehlou má výhodu také v tom, že při něm uvolním velké množství nahromaděné energie (v podstatě se jedná o středoevropskou formu voodoo – pravda, i společensky je tato činnost v našich zeměpisných šířkách daleko lépe vnímána, než zabodávání jehel do voskových figurek…

Každopádně v nejbližších dnech si zřejmě hodně informací dokonale ujasním, a také toho v pudu sebezáchovy hodně uplstím, protože nás už brzy čeká pololetní přezkoušení, což mě, na rozdíl od mého syna – salámisty, nenechává klidnou. Tak nám prosím držte palce!

 

P.S. Abyste si i vy mohli procvičit své mozkové závity, přenechávám vám jednu ze zmíněných otázek. Kdo první napíše do komentáře správné pořadí zeměpisných pojmů (viz výše) tak, aby tvořily hranici mezi Evropou a Asií, získává brož - Řád moudré sovy: