Blogy ze série O vlně přinesou medailonky členů Cechu rouna pracujících různými technikami s tímto materiálem. Více než na zboží nabízené na Fleru budou však zaměřeny na to jak se k vlně dostali a na život s ní. Nejsou dána žádná pravidla, každý může svou cestu a vztah k rounu vyjádřit po svém.

 

 

 

 

----------------------------------------

 

Neurčitý pocit, že předení je něco, co by mě mohlo bavit, jsem měla hodně dlouho. Vždycky mě fascinovaly staré kolovrátky – takový krásný předmět a ono to ještě navíc přede!

 

 

Nakonec jsem se před pár lety (sákryš, ono to utíká!) rozhoupala a zkusila si předení na vlastní tlapky. A nešlo mi to. Vůbec. Trhala se mi příze, cuckovala, kroutila se jako psychopatická žížala a ještě k tomu mi pořád padalo poháněcí lanko.

Co mi v takové situaci zbývalo? No jediné – koupit kolovrátek a objevit pravdu, kterou od té doby říkám každé nové adeptce na předení: v jednom okamžiku zničeho nic ruce, nohy a hlava POCHOPÍ, co se to od nich vlastně chce – a vy jenom koukáte, že předete.

Tím to tedy všechno začalo.

A jak to bývá, jedna technika vedla k druhé..a třetí..

 

 

 

Pak jsem objevila česačku. Původně jsem ji koupila na česání surového rouna, ale popravdě, je to strašná práce, a tak česačka pár let zahálela. Dokud jsem nezjistila, jak geniální nástroj to je pro míchání barev! Ze změti barev vytvoří krásnou paletu ladících odstínů a někdy zachrání i původně ne tak docela povedený barevný experiment

Co miluji na zpracování vlny asi nejvíc je variabilita výsledku – můžete ovlivnit ohromné množství věcí – máte na výběr z různých druhů rouna (jemné, silné, lesklé, s krátkým i dlouhým vlasem, každé s jiným charakterem a hodící se pro trochu jiný výrobek). Vlna se skvěle barví, můžete do nekonečně experimentovat s prolínáním odstínů a barvícími technikami (barvení česance, barvení příze, barvení v hrnci nebo štětcem, barvení posypem, za tepla, za studena…) A když se dostanete k předení, teprve začíná ta správná legrace. Je-libo vlákno tenoučké? S proměnlivou sílou? Buklé? S nopky? Střapaté či hladké? Pevné nebo nadýchané? A co takhle přidat korálky? Dříve nebo později si uvědomíte, že těch možností je nekonečný výběr a že máte program na nejbližších třicet, čtyřicet let.


Což je ten nejlepší okamžik, kdy objevit tkaní. Než jsem se rozkoukala, zjistila jsem, že sdílím domácnost s dvěma stavy, krabicí podivného náčiní a spoustou přídavných čičurek, jejichž funkce teprve postupně odhaluji.Musím přiznat, že mi trvalo několik let, než jsme se já a tkaní jakž takž zkamarádili a pořád jsou okamžiky – viz jeden z mých předchozích blogů - kdy je to vztah poněkud komplikovaný. Nicméně pracujeme na tom a zdá se, že nám to spolu celkem jde.

A tak mi momentálně vrtají hlavou jen dvě zásadní otázky: která nová zajímavá technika mě osloví příště a KAM, proboha, dám všechny nástroje, které pro ni budou potřeba. Vlna je holt doživotní koníček na plný úvazek.

 pro blog cechu rouna připravila Verlit

 

 

 

Sluníčko v mlze Oranžáda Příze Plstěný balónek- Malý klokánek, ovčí rouno Souprava Mechový květ v cihlách po dešti Úsměv hřeje-vlasová spona 3 kraslice Zmrzlina-speciál Plstěný medvěd s patkou brož Andora Kabelka Hermiona Příze Apple plstěné pouzdro VERNALIS cala Jarní vzývání - Petrklíč Spona