Chtěla bych žít v obrázku z magazínu. Konkrétně v nějakém s vkusně zařízeným pokojíkem, kde ubrousky na stolech ladí s nažehlenými závěsy, které se perfektně hodí k načechraným polštářkům na pohodlné pohovce v barvě, která zajímavě kontrastuje s huňatým kobercem na naleštěné podlaze.

Ta místnost je tématicky vyzdobená - třeba vánočně. Na oknech visí "sněhové vločky", zlaté ozdoby se houpají na lustrech a jsou zapíchnuté v květináčích u pěkně rostlých rostlin. Jmelí je připevněno nade dveřmi a elegantní svčky na různých místech sálájí teplo a pohodu tak, že ji cítíte i z té papírové stránky. Ten výjev mě láká schoulit se v křesle v heboučkém svetru a tlustých ponožkách, popíjet svařáček, poslouchat vánoční písně a plánovat výlet na hory.
Představa je to nááádherná. Zkuste ji však uskutečnit a pak mi dejte prosím vědět, jak se Vám to proboha povedlo?! Né, že bych nevěděla, jak začít. Fáze číslo jedna, tedy úklid, mi ani jako bordelářce z přesvědčení není úplně cizí. Babička mě vycvičila pro případ nouze. Mít tak krásný kutlošík, byl by vypucovaný, vyluxovaný, navoněný a bez smítka prachu. Když Vám však neladí ani dvě věci v místnosti k sobě navzájem, natož ke zbytku vybavení, úklidové nadšení velmi rychle ochabuje. Vlastně se omezí na snahu nedusit se prachem víc než dvakrát do měsíce.
To fáze číslo dvě je ta kritická. Sladění pokoje. Musíte pochopit, že nelze začít s prázdným pokojem (být to jen na mě, tak půlku vyházím a půlku utopím v rybníce, ale bohužel co ještě slouží se u nás vyhodit nesmí) S prázdným pokojem by to byla radost. Vybrala bych si barvy a jen scháněla věci v tomto spektru. Naneštěstí začínám s pokojem plným barevného a materiálového chasu. I kdybych nakoupila výzdobu za deset tisíc, chaos zůstane chaosem. V tu chvíli mě přejde chuť zdobit a nakupovat a uklízet a ladit ubrousky a ozdoby a mašle na stromku. Přejde mě i chuť na ten svařák a málem i na ty Vánoce.
Chtěla bych žít v tom pokojíku z magazínu, protože ten, kdo ho zařizoval měl štestí jaké já nemám. Měl prázdný pokoj, velký rozpočet na vybavení a výzdobu, málo prachu, nevadí mu nosit svetr a tlusté ponožky a vzpomněl si koupit koření na svařák.