LÉTO..., doba prázdnin, dovolených, výletů, a celkově trošku jiného fungování, než během zbytku roku.
Spousta věci plyne pomaleji, včetně všeobecné aktivity a společenskéo života...
Často se děje málo "zajímavého" a média těžko hledají témata, o kterých by nás informovala. Nastává tak to, co si představíme pod pojmem „okurková sezóna"...
Letos mi tyto „okurkové" dny připadají méně prázdné, než obvykle; řada věcí aktuálně zaměstnává lidi i média dostatečně, ale přece je určité uvolnění cítit.

I zde na Fleru bývají letní měsíce trošku jiné. Řada prodejců má dovolenou a delší dodací lhůty, tráví dny či týdny off-line a i mnoho klubů v této době odpočívá.
A proč to letní úsloví „odnesly" zrovna okurky? Těžko říci, snad proto, že v době sklizně okurek se často dějí věci asi tak (ne)zajímavé, jako okurky.
Jisté je, že pan Jiří Žáček pojmenoval podle této sezóny jednu ze svých básnických sbírek, a nám v klubu 100xjinak to přineslo červencovou inspiraci pro tvoření plné ovoce, zeleniny a květin. Vlastně jsme těmito výrobky chtěly trošku vznést hold zahradám a zahrádkám, kde nyní trávíme hodně času, a kde teď  vyrůstají, mimo jiné, právě ty okurky...

Ladily jsme do kombinace zelené a malinové barvy, a také se snažily přiblížit k maximální šťavnaté pestrosti, kterou vypěstované plody mohou přinést :

 image image

Když jsem začala připravovat tento blog, vypadalo to, že si letos naše zahrádky užijí rychlého střídání krátkých suchých, mokrých a hodně mokrých období. Měla jsem v plánu tyto proměny fotograficky zaznamenávat na naší malé zahrádce. Od té doby se už ale  zahrádka do stavu sucha nikdy nedostala. Zůstala mi tedy jen spousta fotek příjemně zavlažených rostlin a někdy hodně promočených záhonků, které přicházející vodu ani nestíhaly absorbovat.
Z mé plánované „analýzy vlhkosti zahrádky" tedy nic moc nezbylo, ale jsem za to vlastně ráda. Po několika extrémně suchých a horkých létech je tento stav více než příjemný.

image  image
   
Každý máme k zahrádkaření jiný vztah. Já si však dlouhodobě nedokážu představit život bez alespoň sebemenšího záhonku; mám ráda, když si mohu jen tak vyjít před dům a natrhat si na výlet ovocnou svačinku...,

image

...nebo si připravit k snídani kaši s oříšky, a tím, co na zahrádce zrovna vyrostlo...



Do údivu mě přivádí i to, s jakou houževnatostí a nezdolnou energií se my Češi o své zahrádky staráme. Vypěstovat krásné a zdravé květiny, stromy i všemožné jedlé plody bývá někdy hodně těžké, protože příroda sama nám naše snažení někdy dokáže pořádně zkomplikovat. Známe velké sucho, příliš mokro, pak moc fouká, jindy zas padají kroupy, a mezi tím na naše výpěstky dostanou chuť ptáci, všemožní hlodavci, slimáci či mšice… a někdy taky veverky, což dokazuje tento jarní postesk klubové kolegyně :
„Zrovna jsem zasázela na balkon saláty, rajčata, celery, letos zkusím i okurku a cukety, tak uvidíme, jak se podaří...
Po tom, co mi veškeré vzrostlé byliny až ke kořenům sklidila veverka, letité bonsaje okousala na holý kmen, a všechno si to natahala do hnízda v ptačím krmítku, tak tam, ta malá estétka, ještě vetkala květy kopretin, které si každoročně mazlím v truhlíku !
...A tak mám sklizeň vlastně už teď hotovou. Škoda za tisíce, ale člověk se na tu rezavou drndu ani nemůže zlobit…" 

..."Šikulka" veverka, že ? :-)))

image ...  ... image ...:-/..)))


* * *

Ale teď už Vás srdečně zvu na pestrobarevný, čerstvostí a vůněmi překypující trh s výpěstky členek  klubu 100xjinak, a protože jsme fotily s elánem, je dvojnásob nač se dívat :

Darovací sáčky z hedvábí s růžemi vypěstovala RE-NATUS:

image 
 

Každý může vykvést do krásy s nákrčníkem od D.FELIX :

 
 

Kbags nabízí šťavnatě urozenou (od slova úroda? :-) tašku:

 
 

Bohatství Vaší zahrádky můžete naservírovat na přírodní stolek od Human:

 
 

Letní písně Vám do ucha zazní s náušnicemi nebo náramkem od Muziknati sobě :

 
 

 
Nejen citrusy Vás osvěží dva náhrdelníky od Hanna.H :

 

 

...a Květy z venkovské zahrádky s sebou můžete nosit s kabelkou od galajany:

 

...Parádní úroda, že ..? Velký úsměv:-)  Jestli se líbila i vám, dejte nám to vědět...:-)
Přejem všem krásné léto a opatrujte se.

* * *

PŘÍŠTÍ MĚSÍC vás zveme na párty, ale kdo bude oslavencem, je ještě tak trochu překvapením...

Tereza za klub 100xjinak Vám děkuje za přečtení tohoto blogu až do konce...
(a na závěr ještě aspoň pár pravých okurek letošní okurkové sezóny ...:-)

  image ...!-)