Zdravím všechny, kteří nahlídli do mého obchůdku se šperky a skrze něj se dostali až sem na můj blog, který se týká olejomalby. Několik mých obrazů nabízím na svém profilu k prodeji. Ráda bych k mé výtvarné tvorbě přidala ještě pár slov. Vezmu to tak nějak od začátku…

Obraz vpravo je moje úplně první olejomalba. Technika se mi velmi rychle zalíbila. Oba obrazy byly namalovány v roce 2003, kdy jsem byla velkou obdivovatelkou Salvadora Dalího. Naučila jsem se od něj "maskovat" do obrazů různé věci.

Vystudovala jsem propagační grafiku na umělecké škole, ale vlastně omylem. Ne že by mě grafika nebavila, ale vždycky jsem tíhla k barvičkám a štětcům.

Tyhle dva obrazy jsou abstraktními vyjádřeními pocitů. Byly namalovány v roce 2004. "LÁSKA" skrývá více než jen abstrakci. Celá však vyjadřuje pouze lásku, a to pěti různými způsoby.

Po talentových zkouškách na obor "Užitá malba", které jsem si tehdy šla vlastně jen vyzkoušet během studia nevýtvarného oboru a přinesla tam pouze čtyři ukázky mých domácích prací, jsem byla přijata na "Propagační grafiku". Jako grafici jsme se věnovali také umělecké grafice - linoryt, dřevoryt, suchá jehla, lept, atd. Právě tehdy jsem se zamilovala do struktur. Svým způsobem mi přijde nádherná i plíseň.

"VNITŘNÍ ZRAK" byl namalován ve stylu kubismu, který mám moc ráda. Tady jde o vyjádření našeho věčného vnitřního analytika. Zelený obraz je opět o lásce.

Dlouho jsem malovala obyčejnými temperovými barvami. "Olejovek" jsem se bála. Myslela jsem si, že je tato technika příliš náročná. Ve škole jsme se s ní my "grafici" vůbec nesetkali.  Spřátelili jsme se až v roce 2003 a překvapila mě jak její nenáročnost, tak že to šlo "jak po másle"!

 

Žena na schodech je namalovaná tak trochu ve stylu Fridy Kahlo. V obraze "AKT" jde především o ruce.

Před studiem umělecké školy jsem měla ráda realističtější tvorbu - portréty, atd. Abstrakce mě přitahovala, ale tehdy jsem jí ještě vůbec nerozuměla. Samozřejmě i dnes občas něco realistického namaluji, ale beru to jen jako tzv. "líbivku", která pro mě postrádá hloubku a kreativitu.

V obou obrazech jde opět o lásku. Malba "OTCOVSKÁ LÁSKA" měla sloužit jako podklad pod krásnou strukturu. Sousedovi se ale líbila takhle, tak si ji takovou "nedokončenou" ode mě zakoupil.

Po škole jsem si začla s abstrakcí pohrávat. Mám ji však většinou ráda doplněnou nějakým konkrétním prvkem, nejčastěji lidičkama. Jak jsem už napsala u kopií od S. Dalího, moc ráda do obrázů "zamaskovávám" určitý příběh. V abstrakci bez konkrétního prvku mě baví kochat se barevností a přemýšlet, jak se autor asi cítil během tvorby a proč zvolil právě takové zpracování.

Moje oblíbené struktury. Šedý obraz byl vytvořen během mého pobytu v zahraničí u moře. Jedna část útesu byla takhle krásná, tak jsem ji musela vyobrazit, samozřejmě ale trochu poupravit. K modré malbě mě inspirovalo také moře, tentokrát však tajemná hlubina a mořské bytůstky.

Někdy mě napadá, že abstraktní umění ocení jen lidé, kteří jej sami vytváří. Pokud jde ale čistě o pocity, ty se dají abstrakcí vyjádřit nejlépe.

V roce 2006 - 07 jsem si kromě abstrakcí pohrávala také s realističtějšími malbami. Ty byly však určeny spíše k prodeji. Název "VE SNU" mluví sám za sebe. Jde o snovou krajinu, která vyjadřuje pocitový stav, ve kterém se nacházíme, když spíme.

Často mě v tvorbě, stejně jako v životě, inspiruje láska. To asi každého. Bez ní by neexistoval život.

I sexualita patří k lásce. Tato krásně propletená těla mě inspirovala natolik, že jsem se rozhodla je použít pro svůj obraz. Malba s motýlím křídlem má malinko hlubší význam. Jde o zamyšlení se nad lidským životem a nad tím, jak málo stačí a celý se může od základu změnit.

Grafikou jsem se po škole pár let živila. Už v tom ale pokračovat nehodlám. Sám tvůrčí proces mě baví velmi: je úžasné snažit se vyjádřit firmu s bohatým programem co nejjednodušším logem, bohužel však špatně snaším častý enormní stres, kvůli kterému navíc není možné dostát kvality práce. Ráda dělám věci pořádně a potřebuji mít z navrhování dobrý pocit, což bohužel v grafických studiích často není možné.

Tyhle dva obrazy jsou zatím mé poslední. "MĚSÍC" je opět inspirován láskou, zde je doplněn tajemným úplňkem. Momentálně mi chybí na malování prostory, určitě se ale k malbě vrátím.

Olejomalba je opravdu úžasná technika. S barvami se pracuje velmi příjemně. Snadno se přechází z jedné do druhé. Vzhledem k pomalému zasychání se bez problémů dá pokračovat další den. Výhodou je velká trvanlivost. Jediné, co bych vytkla, je občas komplikovaná práce s bílou a černou barvou.

Pro mě je malba velkým koníčkem. Mám ráda celý tvůrčí proces od prvotního nápadu, přes zpracování návrhů, až po konečnou realizaci. Navrhování je nejzábavnější. Baví mě, kam až se někdy dostanu. Jindy zase zjistím, že je nápad naprosto nerealizovatelný.

Z-Design