Někteří jste možná našli pod postelí, na půdě nebo ve sklepě pletací stroj. Co s ním? Do starého železa? Ale vždyť on funguje! Není škoda ho vyhodit?!

Nevyhazovat!!!

Možná ten stroj je 30-40 let starý, zapomenutý a neumíte na něm plést. Přesto radím- NEVYHAZOVAT. Jakmile se s ním skamarádíte, budete koukat, co vše takový stroj dokáže.

Velmi zjednodušeně dělíme pletací stroje na jednolůžkové a dvojlůžkové. Můžu psát jen o tom, co znám, takže něco málo vám napíšu o mých strojích. Mám doma jednolůžkový stroj polské výroby značky MODA    imagea dvojlůžkový stroj německé výroby VERITAS image

Co dokážou?

Na jednolůžkovém stroji můžeme plést nejen rovně a hladce, ale máme možnost výběru z různých vzorků a střihů. Vzory mohou být plastické, barevné, dírkové. Na takovém stroji můžeme plést rovně, různě ubírat nebo přidávat očka. Můžeme plést s raglánem, vyplétat obrázky nebo třeba uplést ponožky. Na stroji se dají vyplést knoflíkové dírky, výstřihy různých tvarů a máme další a další možnosti. Jedna malá nevýhoda tu přece jen je a to, že nemůžeme používat hodně chlupatou nebo silnou přízi a stroj neumí plést stahovací okraje.

Naproti tomu dvojlůžkový stroj tyto stahovací okraje UMÍ. S dvojlůžkovým strojem (podle mého názoru) je trošku náročnější práce, hůře se například opravují spadená očka, ale určitě stačí trošku cviku a je to OK. Na tomto stroji samozdřejmě také můžeme plést různé vzorky, přidávat a ubírat očka, plést raglán a jsou další možnosti. Opravdu velkou předností jsou právě ty stahovací okraje a to, že pletenina může mít z lícové strany vzor jak hladce, tak obracce.

Je velká škoda, že dnes málo lidí na těchto strojích plete. Tak kdo máte doma stroj, neváhejte a vyzkoušejte. Kdo z vás o stroji uvažuje, nebojte se toho, nebudou to vyhozené peníze. Starší stroj se dá celkem jednoduše pořídit v různých bazarech a dokonce i tady na fleru je několik lidiček co mají stroj na prodej- jeden za všechny- 100nožka

A teď jen pár ukázek prací na jednolůžkovém i dvojlůžkovém stroji.  image imageimageimageimageimageimageimage