Ráno tě zašimrá sluneční paprsek na nose. Víš, že je první jarní. A najednou je slyšíš. Cvrlikají všude, krásná píseň. Sem tam ještě leží zmrzlý sníh, ale ty už víš....

Vytvoř si i doma jarní atmosféru a namaluj si ptáčka na hedvábí akvarelovou technikou:

  

Můžeš si jej pověsit do okna, na stěnu, nebo třeba na lampu, na háček ke stropu tak, aby poletoval při každém pohybu vzduchu. Stačí malý pohyb větru a ptáček poletuje. 

Jak na to? Není to nic složitého.

Co budeš potřebovat:

1) Hedvábnou vitrážku průměru cca 10 cm, ale existují i větší.

2) Podkladovou barvu pro akvarel

3) Fantomovou tužku

4) Barvy na hedvábí dle vlastního výběru

5) Štětce různé velikosti.

6) Vatové tyčinky do uší, papírové kapesníčky

7) Hrnek nebo nějaký stojánek, aby vitrážka mohla ležet vodorovně

8) Novinový papír na zažehlení

9) Fén na sušení barev, žehličku

10) Několik skleněných korálků a vlasec

Prvním krokem bude namalování ptáčka na papír. Můžeš také použít fotku, atlas ptáků nebo se inspirovat na internetu.

Nachystáš si vše potřebné podle seznamu a můžeš se pustit do práce.

 

Vitrážku si polož na hrnek, pečlivě natři podkladovou barvou, která je určena k malování na hedvábí a nech uschnout. Podkladová barva je základem pro akvarel. Nanáší se na hedvábí, zabraňuje stékání barev a umožňuje malování bez použití kontur. Konkrétnější tvary hned po namalování vysuš fénem, aby se barva zcela nerozpila. Jinak si hraj s barvami zcela podle svojí fantazije. Do barvy se nemusí přidávat téměř žádná voda. 

Natírání podkladovou barvou: 


Dalším krokem je nakreslení obrysu ptáčka pomocí tzv. fantomové tužky. Fantomová tužka je určena k malování na hedvábí a textil. Většinou vypadá jako fix s fialovým hrotem z jedné strany a zmizíkem ze strany druhé. Pokud uděláš chybu, snadno čáru vyzmizíkuješ. Fantomovou tužkou si předkreslíš motiv na hedvábí. Nákres pak zmizí cca. za 24 hod. podle vlhkosti prostředí a druhu použitého hrotu. Při navlhčení vodou zmizí ihned a úplně.

Kresba fantomovou tužkou: 


 

 

 

 

 

 

Nyní pomocí štětce začneš vybarvovat ptáčka. Barvy můžeš vzájemně míchat. Pokud naneseš víc barvy, nevadí, vatovým tampónkem nebo papírovým kapesníčkem barvu odstraň. Pokud potřebuješ rychle usušit nějakou barvu, použij fén na vlasy.  

Použití barev: 

 

 

 

 

Když jsi správně nanesla základ pro akvarel, malba by se ti neměla příliš rozpíjet, přesto s částečným rozpíjením počítej. To má ovšem při malbě akvarelu na hedvábí svoje kouzlo. Barvy nanášej, dokud nejsi spokojena, použij několik odstínů stejné barvy, obrázek pak bude hezčí. Hotovo?

 

Nyní nech hotový obrázek uschnout. 

Malbu fixuj několikaminutovým zažehlením přes novinový papír nebo horkým fénem. Teplotu žehličky si předtím vyzkoušej na novinovém papíře.

Hotovým kolečkem jehlou protáhni tzv. neviditelnou nit, na kterou můžeš navléknout skleněné korálky.

 

Pokud se rozhodneš namalovat ptáčků víc, můžeš je zavěsit na větvičku.

  

  

  

  Černý ptáček

Hedvábná dekorace je hotová.

Přeju, ať se ti malování vydaří!! Daniela Felix