PAISLEY

 

Většina z nás podle názvu nepozná o co se přesně jedná, ale vizuálně téměř všichni známe tento typ textilního vzoru. Pracuju na nové kolekci pro jednu nejmenovanou společnost a právě zadáním bylo použít „paisley“ vzor.  Začala jsem se samozřejmě dívat kolem sebe a hledala zdroj inspirace což mě přivedlo i k tomu něco se o vzoru dozvědět a v té souvislosti jsem si řekla proč se ve stručnosti nepodělit s ostatnímiJ

 

Název je odvozen od jména skotského města Paisley, kde se tento vzor v tamních textilních továrnách produkoval, nicméně vzor samotný pochází původně z Persie (převážně dnešní Irán). Do Evropy se dostal někdy počátkem  17.století a ihned se stal velmi populárním, místní manufaktury začaly vzor napodobovat. Výrobci ve skotské městečku Paisley ale dovedli vzor produkovat až v patnácti barevných kombinacích, kdežto jinde v Evropě to byly pouhé dvě barvy, i tak ve srovnání s originální produkcí importovanou z Persie, bylo patnáct barev jen velmi slabým konkurentem a to až do konce 19. století, kdy se technologie látkové produkce výrazně posunula vpřed.

 

Paisley vzor byl znovu oživen na konci 60.let 20.století nejen díky Beatles a mnoha dalším vyznavačům květinových jemných vzorů. Pod svá křídla si tento textilní vzor vzal např. i zpěvák a producent Prince, který nazval i své vlastní nahrávací studio „Paisley Park Studio“.

 

Dnes se Paisley opět vyhřívá na výsluní popularity a poptávka po jeho využití stoupá, důkazem je i ta má malá nová kolekce...jupiiii:)

 

Níže je pár obrázků jak takový design vzniká.

 

Prvními kroky jsou vždy skicy, nákresy, čmáranice….ty pak skenuji a upravuji digitálně, jednotlivé elementy tzv. „čistím“ a dále pak sestavuji vzor, případně jej barvím. Toto není samozřejmě jediný způsob jak tvořit textilní vzor, jen je to ten „můj způsob samouka“ bo jsem toto nestudovala ani se nikde nevyučila nebo nepřiučilaJ

 

 

  Skicy a la moi

 

 

Jednotlivé elementy naskenované a již převedené do digitální formy, vpravo dole pokus o barvení.

 

 

 

 

 

Vytvořený základní černobílý vzor z vybraných prvků. (Později možné dobarvit)

 

 

 

 

 

Nakonec hrubé náhledy jak by vzor mohl působit na taškách, pro které je tvořen. (Kvalita fotek je všelijaká…omlouvám seJ)

No a ted budu doufat, aby se vzor líbil:))