Panda velká (Ailuropoda melanoleuca – doslovně „kočičí-stopa černá-a-bílá“.

Po mnoho desetiletí byla přesná vědecká klasifikace pandy předmětem debat, protože jak panda velká tak panda červená sdílejí vlastnosti medvědů i mývalů. Nicméně genetické testy odhalily, že panda velká je vskutku medvěd a patří do čeledi medvědovití. Jí nejblíže příbuzný medvěd je medvěd brýlatý z Jižní Ameriky.

Žije v hornatých oblastech centrální části Čínské lidové republiky, v provinciích Kan-su, Šen-si a Sečuán. Na těchto územích je pro ni zřízeno velké množství rezervací a v městě Čcheng-tu je vybudované chovné centrum pro pandy velké. Původně, ještě před 2000 lety, žila na rozsáhlém území Číny, směrem na jih až po Vietnam a Myanmar.

Jejím domovem jsou horské bambusové lesy (v spleti jehličnatých a listnatých) v nadmořské výšce 1200 až 3900 metrů, ale v zimě sestupuje do nižších poloh okolo 800 m n. m. Plně závislá je na své typické potravě, bambusu, který tvoří plných 99 % jídelníčku (pozře však i maso). Panda nerada cestuje a obvykle se zdržuje na území o rozloze 4–6,5 km2, nebo ještě menším.

Panda velká patří k zranitelným druhům, nebezpečí se zvyšuje s postupujícím narušováním jejích přirozených lokalit a velmi slabou porodností ať už v zajetí nebo v přírodě. Podle odhadů z let 2005 až 2015 žije v přírodě zhruba 1500 až 2000 jedinců. Ačkoli je pand stále velmi málo, veškerá dosavadní opatření jsou úspěšná; okolo roku 1970 přežívalo asi jen 1000 medvědů. Čína to s ochranou této ikonické šelmy myslí velmi vážně. Tomu odpovídá i přísné trestní měřítko, v kterém při úmyslném usmrcení zvířete hrozí viníkovi i trest smrti. Naopak záchrana pandy je velmi ceněná a finančně ohodnocena. Panda velká je symbolem Světového fondu na ochranu přírody.

Chov pand velkých v zoologických zahradách je nesmírně politicky i finančně náročný. Je v současné době chována v 22 světových zoo v 19 světových zemích. Jejich chov připravovala i Zoo Praha, ale dohoda s Čínou se nepodařila, a pandy velké tak v zoo nebudou.

Ale Zlatokopky si poradily i s tímto problémem a proto i u nás máme nyní pandy a co lépe, nejsou finančně náročné a ani politicky angažované.

 

Hlasujte prosím pro 3 výrobky (hlasy mají stejnou váhu). Budeme se těšit i na Vaše případné komentáře.

Hlasování bude ukončeno 31. 5. 2020 ve 12:00.

Děkujeme

Anketa se načítá ...