Vítejte u dalšího dílu Dějin umění. Členové klubu Růžový panter se opět brouzdali historií a tentokrát se ponořili se do období rokoka.

Rokoko je umělecký sloh, do kterého plynule přešlo temné a mystické baroko. Název tohoto směru vznikl z francouzského slova rocaille, kterým byl označován oblíbený ornament složený z lasturovitých útvarů. Rokoko bylo svou podstatou, stejně jako baroko, ornamentálním stylem, nelze ho však s barokem ztotožňovat, i když si byly oba styly příbuzné.

Po smrti Ludvíka XIV. nastoupil na trůn pětiletý Ludvík XV., za kterého vládl jeho poručník vévoda Oreánský. Ten byl známý svou zálibou v kráse a dvorním umění a podporoval rozvoj nového uměleckého směru vznikajícího z baroka. Tento umělecký směr, rokoko, se postupně dále rozšířil do Evropy. Jeho rozkvět nastává kolem roku 1730, k nám přichází s malým zpožděním až kolem roku 1740. Zatímco ve Francii má rokoko charakter samostatného slohu, ve střední Evropě se spíše používá termín pozdní baroko.

Rokoko je stylem, který se vyznačuje dekorativností, hravostí, zdrobněním měřítka, jemnou kultivovaností, eroticky podbarvenou, nebo bezobsažnou zdobností. Rokoko je stylem asymetrie a křivek, které jeho hravost a bezstarostnost jen umocňují.

Kudrlinkové ozdoby a rostlinné motivy zdobí každou stavbu a hýří zlatou a bílou barvou. Stěny i klenby světských i sakrálních staveb jsou pokryty elegantními ornamenty ve štuku a zlatě. Záliba v ornamentice se projevovala v architektuře, malířství, sochařství a v různých dalších oblastech.

Ve všech výtvarných oborech je zdůrazňováno denní světlo, které se projevuje v architektuře četností a velikostí oken zámků, v interiérech použitím zrcadel, v malířství opuštěním šerosvitu a zesvětlením barevnosti, pastelovým laděním barev.

image

 

Interiér
V interiérovém designu se rokoko projevilo v zařizování místností jako prostorů zcela naplněných uměním – nádherným a zdobným nábytkem, dekorativními soškami, broušenými zrcadly a luxusními tapetami. Stěny a stropy byly často zdobeny nástěnnými malbami, které doplňovaly členitý interiér. Své uplatnění našlo i bohaté zlacení, které zdobilo dekorativní předměty, celé interiéry i štuky exteriérů.

Materiálem, který se používá, je želvovina, mosaz, cín, typické jsou intarzie a motivy květin. Lustry jsou kovové nebo skleněné. Do rokokových pokojů patří také porcelán, míšeňské a vídeňské porcelánové figurky především s pastýřskou tematikou, české řezané sklo, holíčská fajáns, zdobené rokokové stolní hodiny.

Inspiraci umělci nacházejí také v čínském a japonském umění, postavy Číňanů se objevují například na čajových soupravách a součástí každého šlechtického sídla byl obvykle čínský či japonský pokoj. 

 

image   image



Architektura
Architektura rokoka byla nadšeně přijata ve velké části Evropy, stala se hlavním stylem církevních budov i šlechtických sídel. Obzvláště příznivě bylo rokoko přivítáno v Čechách, Rakousku a Německu, kde svými bohatými a nadýchanými štukami zlehčilo monumentální styl barokních kostelů a chrámů. Itálie zůstala více věrná tradičnějšímu baroku(vliv konzervativní katolické církve), v anglické architektuře se rokoko téměř neprosadilo, bylo na něj totiž pohlíženo jako na výhradně francouzský styl.

image

Malířství
Rokoko nacházelo zálibu v orientální exotice, malíři se zajímali o drobné, přirozené věci, líčili rozmanitá milostná dobrodružství. Žena pro ně byla námětem rozkoše a potěšení, na obrazech nacházíme jemné detailní dekory, porcelánově dokonalé napudrované tváře a výstavné účesy v celé paletě pastelových barev. Obrazy působily bezstarostnou náladou. 

image  image


Sochařství
V sochařství dostaly přednost malé porcelánové a bohatě zdobené sošky, které doplňovaly spíše interiéry než veřejná prostranství. Sošky zobrazovaly spíše milostné hrátky a nezabývaly se náboženskými tématy. V době rokoka byly založeny a vzkvétaly porcelánky v Sèvres a Míšni. 

V 60. letech 18. století došlo ke změnám ve společnosti, které nepodporovaly bezstarostnost a určitou myšlenkovou prázdnost rokoka. Se spisy Voltaira a Rousseaua přišla kritika povrchnosti a zkaženosti lidské společnosti, která se odrazila i ve všeobecném pojetí umění. Rokoko bylo brzy odmítnuto a na jeho místo nastoupil chladný a vážný klasicismus, který byl zosobněním přísného osvícenství. S pádem Bastily v roce 1789 a nástupem Napoleona Bonaparta na trůn v roce 1804 pak bylo rokoko zapomenuto a odmítnuto úplně.

 

Před pár dny začaly prázdniny a s nimi přichází na řadu cestování a poznávání nových míst. A protože členové klubu Růžový panter jsou rozesetí po celé republice, máme široký záběr a informace ze všech jejích koutů. Díky tomu vám můžeme nabídnout zajímavá místa, kde najdete alespoň trochu rokoka a která určitě stojí za to navštívit.

 Jesenická katovna
Je jednou z nemnoha výrazných památek města Jeseníku. ,,Dům pochází ve svém jádru z poslední třetiny 18. století a je typickou... syntézou doznívajícího rokoka a nástupu klasicismu..." Historickými studiemi bylo doloženo, že ačkoli je tento dům č.p. 176 v obecném povědomí spojován s místním katem a nazýván Katovna, kat zde nikdy nebydlel. Ještě v 60.letech minulého století byl označován jako "Rokokový dům". Od roku 1963 je kulturní památkou.  Nyní je v něm umístěno Informační centrum města Jeseník s expozicí Niského knížectví a výstavními prostorami, veřejně přístupné.

image

 

Státní zámek Vizovice
V něm najdete bohatě zařízené interiéry ve stylu baroko, rokoko, empír a biedermeier. 

image image

A když už budete ve Vizovicích, neměli by jste vynechat muzeum Rudolfa Jelínka https://www.distilleryland.cz/

Starý zámek v Bečvárech
Zámek je jednou z nejvýznamnějších rokokových památek v ČR. Po roce 1990 byl zámek vydán v restituci dědicům Kláry Frengelové, od kterých ho v roce 1995 koupil významný český hudebník Robert Kodym (skupiny Lucie a Wanastowi Vjecy), který ho nechal v letech 2000-11 generálně zrekonstruovat a upravit na soukromé sídlo, takže interiér není veřejnosti přístupný.

Související obrázek

 

Klamovka v Praze na Smíchově.
Rokoková usedlost s velkou zahradou, kde je např. Chrámek noci z konce 18. století. Menší centrální objekt, který má zasklené otvory ve své kopuli, což prý mělo vyvolávat optickou iluzi hvězdné oblohy. A v parku kdysi Clam-Gallasové chovali smečku vlků i medvědy. 
Jinak to je slavné poutní místo pražského undergroundu. K atrakcím hospody patřila kolorovaná fotografie ženy známá jako „Košířská Madona“, jejímž autorem byl Fred Kramer a která se stala symbolem časopisu Revolver Revue, jehož redaktoři byli štamgasty Klamovky.

image

 

Letohrádek Bellarie
v zahradách zámku a hradu Český Krumlov. Nádherná stavba, kde je zároveň úžasná Sala terrena osmiboká s výklenky obloženými inkrustacemi (zbytky kamínků, škeblí a zrcátek a barevných oblázků) a slavné otáčivé hlediště.

Výsledek obrázku pro letohrádek bellarie

 

Zámeček Pachtů z Rájova v Jablonném v Podještědí

Výsledek obrázku pro zámeček pachtů z rájova

 

Letohrádek Mitrovských v Brně
Byl postaven v letech 1779-94 v pozdně barokním stylu a zasazen do okrasné zahrady. Ústřední sál je vyvýšen nad okolí a ukrývá iluzivní freskovou výzdobu, která vytváří dojem výhledu do exotické krajiny s bujnou vegetací, ale jsou v ní i velice nenápadně zakomponovány zednářské symboly. Za hraběte Antonína Arnošta Mitrovského byla stavba velmi proslulá díky společenským slavnostem, kterých se zúčastnil například císař Napoleon I. a nebo císař František I. V současné době slouží letohrádek pro kulturní účely. Jsou zde pořádány výstavy, aktuálně můžete přijít na návštěvu k panenkám. Letohrádek si lze také pronajmout pro svůj svatební den.

Související obrázek

 Rájec nad Svitavou
Zámek postavený ve stylu rokokového klasicismu. 

Výsledek obrázku pro rájec nad svitavou

 

Staré děkanství v Čelákovicích
Na navýšeném levém břehu Labe, v blízkosti kostela Nanebevzetí Panny Marie. Děkanství postaveno 1782 ze zádušních peněz. Pozdně barokní (pro střední Evropu se místo termínu rokoko spíše používá pozdní baroko), patrová, obdélná budova palácového charakteru se středovým trojosým rizalitem a mansardovou střechou. Členěna obdélnými okny se zdobnými supraportami. Na jižní straně jsou sluneční hodiny. 
Za návštěvu stojí kromě kostela nedaleký objekt tvrze, kde se nachází městské muzeum.
Rozhodně zajímavá je Naučná stezka 
https://www.celakovice.cz/cs/informace/naucna-stezka/
Kolem Labe vede pohodlná cyklostezka.

Výsledek obrázku pro staré děkanství v čelákovicích

 

 

A jak si s rokokovým stylem poradili členové klubu Růžový panter? 

Hlasujte pro 5 nejzdařilejších výrobků do 9. 7. 2019

 

Anketa se načítá ...