Jako všechny tvořilky tady na Fleru, mám doma zásoby látek, stužek, krajek, šňůrek, korálků, papírů a mnoha dalších věcí. V říjnu jsem si dělala pořádek v látkách a do krabice jsem dávala menší odstřižky látek. Po úklidu jsem zjistila, že jich mám plnou krabici.

Vyhodit takový poklad se mi nechtělo a tak jsem vymýšlela, jak je zpracovat.

 

Napadlo mě, udělat hodně velkou patchworkovou deku. A když mne něco napadne, od nápadu není daleko k činu. A tak jsem začala šít. 

Takhle to vypadá, když sysel přijde i o zbytek zdravého rozumu....Byla to příprava na crazy deku 240 x 240 cm a cca 100 hodin pilné práce.  

Ušila jsem 9 čtverců cca 85 x 85 cm. Střed čtverce je dělaný nepravidelně, to znamená najít vhodný kousek látky, zarovnat podle pravítka, zastřihnout a přišít a potom rozžehlit šev. Pracuji a žehlím v obýváku a šiju v pokoji za kuchyní....cesta od žehlicího prkna ke stroji a zpět je 40 krokůBrečí smíchy a to s každým kouskem látky. Střed je cca 50 x 50 cm, potom jsem začala látku rovnat do čtverce. Stříhala jsem pásky a stejně široké skládala na sebe, ty jem pak sešila a rozžehlila. Pak jsem je přišívala ke středu  a to už jsem zase běhala s každým kouskem ke stroji a k žehličce. Nachodila jsem toho dost a za 14 dnů jsem myslím vychodila kilo...Velký úsměv

 

Ta příprava mne tak vyčerpala, že jsem všechny sešité čtverce složila a uložila do skříně. Ležely tam dost dlouho, od října do června. A najednou na mne přišla chuť deku dokončit. Ono to ale není jen tak, dá to docela dost práce. A tak k původním 100 hodinám přibylo dalších asi 20 hodin práce. Nejdřív jsem šla koupit vatelín, ale měli jen zbytek 3 metry. Na druhý pokus jsem dokoupila zbývajících 7 metrů. Z části jsem nastříhala stejně velké čtverce jako ty patchworkové a každý patchworkový čtverec jsem vatelínem podložila a prošívala téměř ve všech švech.  

Potom  jsem jeden čtverec po druhém zastříhla na stejný rozměr. Šlo to docela pomalu, bylo třeba dodržet pravé úhly v rozích. Když byly všechny čtverce stejně velké, sešila jsem je dohromady.

 

A teď přijde to nejhorší, k vrchní části deky se musí přidat střední vrstva vatelínu a spodní část deky. Látky musí být pěkně vypnuté, aby se nikde neudělal záhyb.

Nejdřív jsem si připravila vatelín. Jeho šířka je malá a tak je třeba ho nastavit. Totéž je třeba udělat se spodní látkou.

 

V dalším kroku je nutné si udělat prostor pro práci, čas a obrnit se trpělivostí. Tak jsem přestěhovala nábytek a začala si otlačovat kolena na zemi. Nejprve jsem si položila spodní část deky, potom vatelín, to byla brnkačka. Ale potom bylo třeba srovnat na ty dvě vrstvy tu třetí patchworkovou. Ale zkuste po sobě posouvat dvě vrstvy vatelínu, ještřě navíc v takové ploše. Je to jako posouvat po sobě suchý zip. No nakonec se to nějak podařilo. Za pomoci 100 kusů spínacích špendlíků jsem si připravila lem deky a deku částečně sešpendlila, aby vrstvy držely u sebe. Lem jsem si prostehovala a vyndané špendlíky použila na dalši zpevnění vrstev deky a na vyznačení linií, kde jsem deku chtěla prošít do čtverců. Z této fáze jsem měla největší obavy. Šicí stroj jsem přestěhovala na velký rozkládací jídelní stůl, aby bylo deku kam položit.

 

Nakonec prošívání do čtverců nebylo tak hrozné jak jsem očekávala. A už zbývalo, jen přišít lem a vypárat stehování. A tady je výsledek. Deka na dvojlůžko, 240 x 240 cm.

Dala jsem si práci a než jsem čtverce sešila k sobě, spočítala jsem všechny použité dílky a to je otázka pro vás. Typněte si, kolik dílků jsem na deku použila. Tolerance je +- 10 kusů. Kdo se první trefí, dostane ode mne malý dárek. Pokud se netrefíte do tolerance, dárek dostane ten, kdo bude se svým tipem nejblíže.