Pažitka lesní (botanický název pažitka pobřežní Allium schoenoprasum) je divokou variantou našeho domácího šnytlichu. Objevuje se v lesích již v předjaří a vydrží zhruba do dubna. Pro "zelené" mlsálky může být prvním zpestřením jarního jídelníčku.

Teď v únoru jsou její útlé zelené stonky mezi listím dobře viditelné. Pažitka je drobnější než naše známá ze zahrádky nebo z obchodu, její chuť je výrazná, aromatická a jemněji štiplavá.

Lze ji najít i v lesoparcích ve městech, tam už je dobré znát její výskyt - přece jen se její trsy v trávě hledají hůř.

Lesní pažitka má podobné využití v kuchyni jako její zahradní sestra - do pomazánek, na chleba, do polévky aj.  Nebo si ji jen tak při procházce lesem přikusovat ke svačině :)

 

Listy pažitky obsahují vitamín C , provitamín A, vitamín B2, silice, minerální látky.  Šnytlík  podporuje trávení a je dobrý na jarní detoxikaci.

Dobrou chuť!