Při probírání zásob trvanlivých potravin, kterými nás zásobuje skvělá potravinová banka, nás zaujala krabička zobrazující lákavý perník. Po přečtení návodu, jak takový litý perník upéci, jsme zjistili, že všechny chybějící ingredience - olej, med na dochucení, mouku na vysypání plechu i moučkový cukr na pocukrování - máme. Vše jsme si tedy spolu s uživatelem Peťou, kterého veškeré práce v kuchyni velice baví, přenesli do kuchyňky a začali "kuchtit". Nejdříve Peťa vymazal olejem plech, který následně vysypal moukou. Potom do mísy vysypal směs na perník, přidal podle návodu olej a med, pořádně promíchal, směs nalil na plech a opatrně přesunul do horké trouby. Potom netrpělivě obcházel troubu a hlídal, aby se perník nepřipekl. Jakmile začal perník vonět až na dílnu, i ostatní uživatelé a pracovníci nás bombardovali otázkou, kdy už bude pochoutka hotová. Hotový perník jsme nechali chviličku vychladnout, pocukrovali ho a Peťa jej nakrájel na stejné kousky. Někteří mlsouni se nemohli dočkat, až perník vychladne, a slupli ho ještě vlažný. Toto naše pečení mělo velký úspěch, dobrotu ochutnali všichni, a hned se ptali, jestli už víme, co budeme péct nebo vařit příště. Probereme zásoby a uvidíme.

Za Sdružení Filia, z.s.

Marie Jelínková