Peču, pečeš, pečeme…

Ne koláče, ale sklo. Vánoce – záhadný balíček – a v něm pícka do mikrovlnné trouby na spékání skla. Nastalo shánění skel a sklíček, řezání, lepení a konečně jde pícka do mikrovlnky. Minuty ubíhají a najednou se z ní line krásná oranžová záře. Šup s tím ven a opět čekání… Konečně je pícka studená, víko jde dolů a všichni koukáme na ten zázrak. Sklíčka se rozprskla do všech stran, něco popraskalo a dokonce se přilepilo na stěnu. Tak s tím opatrně dolů, trochu se odlouplo i stěny, ale snad to nevadí. No, práce kvapná, málo platná. Takže nastává fáze studia. Díky za internet! Díky za kurzy! A otvírá se před námi kouzelný svět spékaného skla.

imageimage

Pronikáme do tajů COE, seznamujeme se s různými druhy skla, frity, obtisky, barvami na sklo. Pokusy, omyly… A konečně pomalu vznikají docela pěkné kabošonky a skleněné přívěsky.

imageimage

 

To krásné napětí a překvapení, co asi sklo v pícce udělá. A stále více obdivujeme práci opravdových sklářů. A tak po čase nastává velké šetření a nakonec stojí doma elektrická pícka. Nic velkého, ale je to opravdová pec. Tentokrát už nic neuspěcháme, zkoumáme další možnosti a variace, obdivujeme formy na spékání skla. Po čase si možná troufneme i na malou mističku… A neustále žasneme nad krásou a variabilitou spékaného skla.

imageMalý seznam možností – Jeřábci

image Romantik dreams – Aqua

image Skleněný přívěsek – Výtvarný ateliér