Miluji korálky od dětství, až posledních pár let se věnuji výrobě bižuterie, bohužel jen při zaměstnání. Přála bych si více času na složitější tvoření...

Ale můj první blog vůbec není o mně, ale chci ho věnovat českým korálkům a hlavně perličkám. Tradiční výroba těchto skleněných korálků sahá hluboko do minulosti, nejvíce se rozšířila v Jizerských horách na jablonecku, kde jsem s radostí několik výrobních podniků navštívila o dovolené a byla jsem v ráji. Zamilovaný pohledDříve to byla jen ruční výroba, dnes se v menších dílnách ruční výroba sice zachovala, ale pokrok se nezastaví, technologie výroby se zmodernizovala.

Korálků vyráběných u nás je spousta a mě nejvíce zaujaly skleněné perle, perličky a hlavně ty voskované, ty jsou vyjímečným perlovým výrobkem. Výrobní postup je stejný jako u mačkaných perlí, ale pro voskované perle je charakteristická povrchová úprava, která se provádí smáčením perlí ve voskových lázní.  Jde o nejmodernější technologií laků a pigmentů, které vytváří na skleněném jádru dojem naprosté dokonalosti připomínající opticky pravou perlu. Vosková perlička tak rozsvítí váš šperk a dodá mu nádech luxusu. Mají různé tvary, ale ten základní a pro mě nejhezčí je prostě kulička různých velikostí.

O fenoménu korálky vznikla dokonce i knížka, jak jsem našla na netu, úryvek z ní:

"Vznikla v loňském roce, ve spolupráci s mladým designérem Dominikem Strnadem. Text vytvořil Petr Nový z Muzea skla a bižuterie, člověk, který má o korálcích to nejlepší povědomí ve světě. Historie korálků je opravdu letitá, už od starého Egypta, kdy vznikaly první skleněné korálky. Abychom byli konkrétní, když přeskočíme egyptské Théby a Mezopotámii, pak už se dostáváme do Čech, kdy se mluví o 6. a 5. století před naším letopočtem. Ve 3. století tu byli Keltové, kteří kromě toho, že byli dobří bojovníci, byli také zruční řemeslníci. To je neuvěřitelná doba, ani se nechce věřit, že se tu něco takového vyrábělo. Korálky byly i platidlem. Cestovatelé si na své dobrodružné cesty rádi sebou brali korálky, protože byly dobrým artiklem."

České korálky mají ohromné jméno v celém světě,  znají je asi v 60 až 80 zemích světa. Nosí je indiáni, neobejdou se bez nich karnevaly, zdobí masajské ženy i muže. Ženy Masajů využily své dovednosti a začaly vytvářet perličkou bižuterii, která se už dnes prodává po celé Evropě, Africe i Austrálii. 

 

Do českých skleněných korálků se prostě musíte zamilovat. Zamilovaný pohled