"já jsem taky pletla, ale teď už se to nevyplatí, " povídala mi před pár dny paní v tramvaji, když mě viděla sedět zahloubanou do rozpletené ponožky.

Hodně žen, které potkávám, se diví, proč pletu. Vždyť dneska, když si všechno můžeme koupit, už to vůbec není potřeba. Naše maminky a babičky plést prostě musely, protože v obchodech bylo k sehnání jen pár konfekčních "pulóvrů" a pokud chtěl člověk něco alespoň trochu zajímavého, musel zaměstnat ruce své nebo šikovné příbuzné.  To už ale neplatí.

Tak proč? Pomiňme, že pro mnohé z nás je pletení vášeň  a plést prostě MUSÍME, protože nemůžeme jinak. Pohled na nový vzor, či nový typ jehlic v nás vzbuzuje podobný pocit, jako v kuřákovi cigareta. O vyřešení komplikovaného přechodu vzorů se nám i zdá... Ale je tu i jiný aspekt.

Dnes je velmi těžké přijít s něčím novým a originálním. I ty hezké svetry v buticích jsou vyrobené v mnoha kusech.  Na druhou stranu pruhovaný svetr z laciného akrylu od babičky, i když práce na něm trvala několik týdnů, taky nikoho neuchvátí, i když je jedinečný a s láskou dělaný. Ručně pletené modely a pletařky, které je tvoří se ale  těší  čím dál tím větší oblibě a respektu.

V čem je jejich klíč k úspěchu? Všimla jsem si několika pravidel:

Zásada č.1 Špičkový materiál: příze, ze které vznikají modely špičkových návrhářů a návrhářek je z kvalitního materiálu a precizně zpracovaná. Taková příze má svou cenu, ale pokud tvoříte model, na kterém pracujete týdny i měsíce, más smysl šetřit?

Zásada č.2 Originální vzor: Špičkoví designéři nekopírují, nebo čestně doznávají zdroje. Absolutní originalita není skoro možná, vždycky použijete vzor, který je už někde někomu dávno známý,  ale kombinace vzorů, střihy, barevné kombinace stále mohou být nové.  

Zásada č. 3 Dokonalé provedení:  Žádné špatně zapošité konce, napojování příze sprostými uzlíky, nedbale zakamufované chyby, či hrubě zdrátované díly. Sešívání svetrů a vůbec pletení zkušebních vzorků a dokončovací práce jsou časově náročné a pro pletařky docela nudné, ale musí být co nejdokonalejší, jinak totálně zničí celé dílo.

Shrnuto a podtrženo: Pletařka dnes už není dělnicí oblékající co možná nejlevněji a nejrychleji svou rodinu a široké okolí. K tomuto účelu máme secondhandy a výprodeje.  Současná pletařka je umělkyně, skutečná a nefalšovaná. Z nádherných materiálů tvoří skutečné oděvní perly, nebo k tomu má alespoň všechny předpoklady. Tady na Fler najdete takových pletařek hodně - zadejte klíčové slovo a můžete se kochat. Kvalitní práce poznáte snadno: Sledujte materiál, design a provedení a samozřejmě také cenu, protože kvalitní materiály a náročná práce se v ní nutně musí odrazit.