Baby Surprise Jacket

Elizabeth Zimmermann 1968


Plete se v jednom kuse, nakonec se sešije v oblasti ramen. Nejlépe na kruhových jehlicích. Pro ty kdo jako já nevlastním kruhové jehlice správné velikosti, postačí jehlice normální. Plete se vroubkem (stále hladce). Dostanem jeden kus pleteniny. Velikost výsledného svetříku závisí na velikosti jehlic a tlouštce vlny.

Tento návod odpovídá velikosti 62-68, tj. Pro 3 a 6 měsíců. Návod je lehce poupraven. Po odzkoušení na vlastním dítěti, zde musím opravit, že velikost je od narození do cca 3 měsíců.

 


Zvolila jsem jehlice č. 3,5. (potřebovala jsem 2 páry) a středně silnou přízi se 75% vlny superwash.

Nahodíme 160 ok.

Pleteme 1 rubovou řadu hladce.

 

Za 35 okem od obou konců si uděláme značku kontratní přízí, tak aby volné nitě visely na lícové straně. Tam se bude ujímat po jednom oku zleva i zprava od označeného oka vždy v lícové řadě.

Pleteme 5 vroubků (vroubek - 1 řada na rubu a 1 řada na líci pletená hladce). Přidáme 9 ok rovnoměrně na každé straně, pro rozšíření rukávů. Nejlépe rozpléct každé 3. oko na 2.

Pleteme až máme celkem 22 vroubků. Průběžně posunujeme značky nahoru.

Navíc upleteme ještě jeden vroubek bez ujímání.

 

V líci budeme přidávat po 2 očích z každé strany od označeného oka.

Když máme 70 ok v prostřední části mezi značkami ubereme na výstřih 6 ok z každé strany.

Pokračujeme dalších 9 vroubků a stále v líci přidáváme po 2 očích.

Teď bychom měli mít ve prostřed 90 ok. Končíme rubem a přízi ustřihneme.

 

Pleteme jen na střední části ok 10 vroubků a přízi ustřihneme.

 

Vrátíme se tam kde jsme skončili prve. Pleteme kolem celého 1 řadu na lícové straně. Přibereme k oběma krajním jehlicím 10 ok z napletené střední části. Nezapomeneme v rozích přidat po dvou očích. Ve 2. řadě kolem dokola uděláme knoflíkové dírky. (Já jsem pletla: 2 oka hladce, 2 spletu, oko vrátím vlevo a zase 2 spletu, pletu 4 hladce, pak 2 spletu, oko vratím a spletu s dalším, 4 hladce...). Ve 3 řadě kolem dokola rozplétáme z jednoho oka na začátku dírky 2 další oka, abychom dírku uzavřeli. Upletem ještě jednu řadu kolem dokola a ukončíme.

 

Sešijeme ramena, obháčkujeme výstřih a našijeme knoflíky.

 

image image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image image

 

image

image

 

 

 

image image