Dovoluji si představit můj nový projekt - panenky plstěnky určené k dotvoření.

Tvoření panenky a jejích oblečků může být snad i větší zábava, než samotná hra s hotovou panenkou. Větší děti vede k tvořivosti, menší zase usadí ke společné rodinné zábavě s maminkou. Práce s kitem plstěnky je skutečně jednoduchá - a jak na to?

Ještě dřív, než se pustíte do samotného tvoření, můžete oblečení i panenku pokreslit fixami nebo barvami na textil - inspirace pro toto zdobení přidám posléze.

1. Začněte tím, že vše pečlivě vystřihněte podle obvodových linek - u panenky dbejte na to, aby jste stříhaly přesně a to především k puntíkům v podpaží a u krku, to je důležité kvůli velikosti oblečků.

image

2. Dobře promyslete umístění ozdob na oblečení - ideální zábava i pro menší děti, zatímco maminka vystřihuje všechny ty drobnůstky...

Všechny části označené proškrtnutím je třeba vystřihnout velmi pečlivě. Obzvláště malé otvory na krajích oblečků. Při vystřihování těchto otvorů si pomožte přeložením plsti a použijte malé nůžky.

image

Do vzniklých dírek provléknete mašličku a s její pomocí pak přidržíte oblečky na těle panenky.

3. Vybrané ozdoby přilepte na oblečky Herkulesem (nebo jiným vodou ředitelným, bílým lepidlem) - stačí tenká, ale rovnoměrná vrstva. Na panenku žádné ozdoby nelepte - snad jenom na botičky, všude jinde by zavazely oblékání.
Přilepené části pořádně přitlačte a nechte proschnout.

image
4. Ty části oblečků, které byly označeny přerušovanou čárou je třeba na označených místech sešít. Použijte jednoduchý vnější šev, stejný jako na panence. Podle naznačené linky přeložte i kabelku a upevněte jedním švem na každé straně.

image

5. Panenku sešijte po obvodu vnějším stehem (toto je snad jediná složitější část, ale naštěstí máme šikovné maminky i tatínky Mrkající)

Začněte šít u nožek a sastavte ve chvíli, kdy se dostanete do druhého podpaží panenky. V této chvíli vyplňte dutinu uvnitř panenky maličkým množstvím dutého vlákna, vaty, nebo jiného měkkého materiálu - když není nic po ruce použijte drobně nastříhané odstřižky plsti.

Nevyplňujte ruce! Jen hlavičku a tělo.

image
Dokončete šev, ukončete ho uzlíkem a panenka je hotová! Stejným způsobem sešijte i medvídka - i on má přední a zadní stranu!

Na závěr ještě ze zadní strany návodu, který obdržíte s panenkou, vystřihněte s slepte krabičku na uložení oblečků a přebytečných ozdůbek. Ozdůbky se doufejme budou ještě hodit na další garderóby pro panenku!!

A panenka může do světa...
image