... aneb hledání krásy stárnutí

image

Dnešní doba nám vnucuje, že stáří je cosi nepatřičného, jakási vada, kterou musíme skrývat. Ve všech legendách pověstech a pohádkách ale musíte potkat moudrého starého člověka, abyste mohli dosáhnout vysněného cíle nebo zvládnout vytyčený úkol. Původní člověčí společenstva si zpravidla starých lidí vážila, protože s sebou nesli důležité know-how … zkušenosti, vzpomínky, nadhled. Zapomínáme, jakou hodnotu stáří má, a jen se zuby nehty bráníme přiznat si každý další rok.

image

Společně s členy klubu Růžový panter znovu na stopě jsme se vydali společně, a tak trochu proti době, objevovat krásu stáří a stárnutí, podívat se na ten proces jako na přirozený koloběh věcí, na průběh zrání a moudrost smíření.

Ačkoli karanténa zapříčinila odloučení od našich blízkých - zejména těch starších - a naše snažení tím velmi znesnadnila, ba přetrhla, přecejen jsme se tématu nevzdali. Naopak se nám zdá o to aktuálnější.

Nešlo apriori o zobrazení stáří, ale hledání krásy a hloubky v procesu stárnutí. Pro někoho to mohly symbolizovat první přiznané šediny, jiný se to pokusil sdělit skrze vzpomínky  - prostřednictvím památečních předmětů, jiný zas přesvědčil dědečka, babičku nebo přítelkyni v letech, že jsou ten pravý a krásný model.

Jaké bylo tedy zadání?

"Je na vás, jak tuto poctu stáří pojmete, ale rádi bychom, abyste neustrnuli jen na zobrazení fotogenických omšelých povrchů, ale abyste se opravdu pokusili začlenit do fotografie člověka, byť jen jako jeho detail, vzdálenou siluetu nebo naopak odvážně jako hlavní prvek sdělení."

 

image

Každý to - jak je u nás zvykem - pojal osobitě po svém a dal nám nahlédnout do svého světa. A že to tentokrát nebylo jednoduché téma a už vůbec ne jednoduchá doba!

Budeme vděčni, když snahu všech účastníků oceníte svým postřehem, komentářem.

Budeme i rádi, když se s námi podělíte o další osobnosti na Fleru, kteří se nebojí vzdát poctu stárnutí...

 

A teď už prohlížejte, kochejte se...hlasujte.

 

Anketa se načítá ...

 

Zdraví Vás Růžová kočka, co nikdy nespí.

 

Použité fotografie v blogu viz unsplash.com.