Dnes ráno jsem jela vlakem za prací. Vagón byl plný studentů. Hlavním tématem jejich rozhovoru byla Ukrajina. Jak jinak. Teď.

Ale jinak. Poslouchala jsem, celá v dojetí, o pomoci. 

Jak jejich třída nakoupila jídlo, přes noc udělali snídaně a svačiny a než začne škola, budou je prodávat. Výtěžek půjde na pomoc lidem z Ukrajiny, kteří odešli ze svých domovů.

Jak se tři holky v pátek večer sešly v prázdném bytě a místo mejdanu celý víkend šily malé hračky, co se vejdou do kapsy. Pro děti z Ukrajiny. Aby měly v pro ně cizí zemi kamaráda na přivítanou. Jo a ten byt měly pro sebe proto, že táta jedné z nich jel s dodávkou na hranice pro dvě rodiny. A mamka mezi tím připravovala ubytování v jejich krkonošské chalupě.

Bylo toho hodně, co jsem vyslechla. Vzpomněla jsem si, jak moje generace povinně nosila do školy papírové desetikoruny na Koreu. Jak jsme na jaře povinně kreslili tovární střechy a komíny a nad ně psali Ať žije mír! Dobré skutky jsme dělali taky. Protože se to tak dělat mělo.

Když "děti" vystoupily, došlo mi, jak obří hrdost cítím. Jejich iniciativa, nápady, samozřejmost, s jakou se celé situaci postavili...skoro se mi chtělo říct - to za našich mladejch let nebylo. Nebo možná bylo a já už zapomněla. Víc si pamatuju, že než jsme stihli pomoct jen tak, někdo nám vysvětlil, že musíme.

Mou profesí je poradenství pro pečující, umírající a pozůstalé. Vím, kolik lidí dnes a denně pomáhá jen tak. Protože můžou. Pro dobrý pocit. Z dobroty srdce, ze své podstaty. A taky vím, jak malé poděkování dokáže "nakopnout" k velkým činům. I když nad ním často mávnou rukou se slovy - ale prosím tě, vždyť je to normální.

Je. Pomáhat je zkrátka normální a přirozené. Ale to neznamená, že dobré skutky musíme přecházet bez povšimnutí. Pár tipů pro vás, jak dát lidem kolem sebe najevo, že o jejich dobrém srdci víte:

 

https://www.fler.cz/zbozi/sada-karet-dekuji-11681942

https://www.fler.cz/zbozi/sada-karet-dekuji-11681942

 

image

https://www.fler.cz/zbozi/malovany-kamen-ctyrlistek-tri-bratri-12900340

 

image

https://www.fler.cz/zbozi/andelicek-se-srdickem-13022858 

 

image

https://www.fler.cz/zbozi/dekuji-12159063

 

image

https://www.fler.cz/zbozi/prirodni-svicka-v-keramice-dekuji-12931980

 

A to jsem vám zapomněla říct. Každý pomáhá, jak může. Tam, kde jeho srdce bije o trochu víc než jinde. Výtěžek z prodeje všech mých děkovacích kartiček rozdělím mezi organizace poskytující krizovou intervenci a nákup lékárniček.