V měsíci říjnu se tvořilo i v klubu Kamínky u martapy a i nás už zastihl PODZIM a po nedělní vichřici opadaly i poslední LISTY ze stromů.

Představujeme vám naše výrobky v tomto 56. kole, jehož téma vybrala vítězka předchozího kola Dag a téma jistě hravě uhádnete.

image

Podzim je tu... Pokud jste duše romantické, vybaví se vám krásně zbarvené podzimní listí, hra slunce a všech odstínů od žluté, přes červenou, až po tmavě hnědou. 

Nás bude spíše zajímat ta příjemnější část podzimu, kdy výrazně zbarvené listí poslouží jako sezonní výzdoba. Pro všechny tvořivce se listí stane vítaným výchozím výtvarným materiálem. Výborně se uplatní při tvorbě suchého aranžmá. Nejrychlejší výzdobou jsou větve listnáčů naaranžované do vázy, ať už samostatně, nebo doplněné dalšími přírodninami. 

            image   image   image

Pokud však máte zahradu, i romantičky si postesknou nad ne zrovna příjemnou starostí, a tou je spadané listí. Pálit se nesmí, do klasických kontejnerů na komunální odpad ten biologický nepatří, navíc vyhozením byste vaší zahrádce udělali medvědí službu

Podzimní listí asociuje hrábě a úhledné kupky, někdy je však užitečnější nechat listí jen ležet, ochráníte tak rostlinky před mrazem. To je ovšem jen jeden z tipů, jak si poradit s touto „úrodou“.

image

Co se stalo se zelenou barvou listů?

Proč jsou listy zelené, ví i žáci základní školy, kteří se učí o tom,že chlorofyl - zelené barvivo - je původcem veškeré rostlinné zeleně. S podzimem a souvisejícími změnami v metabolismu rostliny, se do popředí dostávají ostatní barviva dosud potlačená - hlavně žlutá, oranžová a červená.

Chlorofyl od jara jímal sluneční energii a s pomocí fotosyntézy dodával rostlině látky potřebné pro růst. Na podzim aktivita rostlin klesá, připravují se na vegetační klid a zelené barvivo se začíná rozpadat.

Pak se nám dostane pohledu barviva chlorofylm vlastně překrytá a objeví se odstíny žluté a oranžové. Karotenoidy, jak se tato skupina jmenuje, jsou odolnější proti rozkladu a v listech vydrží podstatně delší dobu - až do opadu listí.

  

   image         image

Nejen dřeviny rozjasní podzimní dny

Překvapením ve žluté barvě mohou být i některé trvalky končící vegetaci. Trsy denivek a některých bohyšek zezlátnou přímo ukázkově, a podíváte-li se na okrasné trávy, zjistíte, že ani ty nezůstávají pozadu. 

 Listí v podzimních pranostikách

Předchozí generace byly spjaty s přírodou mnohem víc než my. Jejich odpozorované postřehy týkající se dění v přírodě budí mnohdy úsměv, v leckterých se ale skrývá hluboká pravda. Jak tedy viděli podzimní dění naši předkové? 

  • Žluté listí objevující se na stromech už v létě věští brzký podzim. 
  • Když na podzim listí brzy opadává, je možné čekat tuhou zimu. 
  • Začnou-li na podzim břízy žloutnout shora, přijde brzy jaro. 
  • Začnou-li na podzim břízy žloutnout zdola, přijde jaro pozdě.    

            image   image

/zdroj: internet/

 A teď už přejdeme k naší soutěži. Šperky všech zúčastněných soutěže najdete úplně dole na konci blogu a doufám,že nám pomůžete určit vítěze. Můžete udělit 3 hlasy.

Hlasovat můžete do 14.11.2017 ! 

 

Anketa se načítá ...