Tenhle kus kmene od kamaráda z Hřenska, jsem měl rok uložený v celku a když jsem do něj teď říznul, měl uvnitř 45% vlhkosti. To je skoro tolik, jako když zrovna strom pokácíš. Takže ztracený rok? Asi ne, …spíš jsem k té lípě musel dozrát já :)

Lípu milují řezbáři. Je měkčí, podajnější a hezky se “krájí” i napříč léty. Je to náš národní strom a já si říkám, jestli se v něm trochu, my Češi, nevidíme - tvárnější, podajnější, ale v jádru dobrá duše :)

Já mám rád hodně tvrdé dřeviny a proto se mi do lípy moc nechtělo. Až teď - chtěl jsem vidět kresbu a porovnat ji se dřevy, které mi prošly rukama.

A jako vždy mě i toto dřevo překvapilo. Kde se vzala uvnitř kmene kůra? Možná to byla větev, kterou kmen obrostl a zcela pohltil, možná to bylo dvojče stromu, které zůstalo nevyvinuté a zapouzdřené uvnitř silnějšího sourozence… Máte někdo podobné zkušenosti a dokážete to vysvětlit lépe, než já?

Ať se stalo cokoliv, mám na dvou středových fošnách umělecké dílo a budu muset zvážit, jak ho citlivě zapracovat do finálních výrobků.

Ostatně, mám na to dva až tři roky, než dřevo vyschne :)