Na leden pro nás vítězka poslední soutěže vybrala oddychové téma : POZVÁNÍ NA KÁVU

S objevem kávy se pojí řada legend. Podle jedné z nich pastevci koz v hornaté oblasti Kaffa v dnešní Etiopii pozorovali, že jejich stáda jsou mimořádně živá po požití červených plodů rostliny s tmavě zelenými listy. Opat tamního kláštera z nich připravil odvar a ukázalo se, že jeho vypití zbavuje mnichy únavy a ospalosti při nočních modlitbách.

Za pravlast kávy je považována Etiopská vysočina. Z Etiopie se její pěstování v polovině 15. století rozšířilo přes moře do Jemenu a odtud káva nastoupila své vítězné tažení do světa. V Praze byla první kavárna zřízena roku 1714 na Starém Městě poblíž Mostecké věže a koncem 19. století jich zde bylo už kolem osmdesáti. Káva se stávala lidovým nápojem a obchod související s jejím zpracováním a přípravou se čile rozvíjel. Počátkem 20. století bylo vynalezeno espresso (doslova rychlá káva), zrodila se rozpustná káva a káva bez kofeinu. V současnosti spotřeba kávy stále stoupá – v roce 2000 se prodalo na celém světě 104 milionů žoků kávových bobů. Povzbuzující účinky kávy vyvolává alkaloid trimetylxantin nazývaný kofein. Kromě kávy ho obsahuje také kakao, čaj a kolové ořechy

Espresso, lungo nebo Flat White a co takové americano či ristretto? Máte tyto základní druhy káv v malíčku nebo se v nich ztrácíte? Jak se tak říká: „kolik lidí, tolik chutí …a kávových nápojů“.  Jakou kávu máte nejraději vy? 

                                                                             Tvořili jsme podle této krásné paletky :

                                                                                 

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                               Hlasovat můžete do 27. 1. 2022

Anketa se načítá ...