Milí čtenáři,

ráda bych se s vámi podělila o krásné zážitky z pracovního výjezdu do Itálie. V podstatě ze dne na den jsem dostala nabídku, jet se ke konci března na dva dny podívat do italského města Terst. Takovou možnost by bylo hřích odmítnout. A přestože jsem se sama jet bála, protože jsem šílený strašpytel, na nabídku jsem kývla a už v pondělí 19. 3. 2018 jsem ráno o půl páté vyjížděla z Brna směr Praha, kde všichni účastníci měli hromadný sraz a kde se nacházelo místo našeho odjezdu.

Po cca deseti hodinách cesty jsme dorazili do italského přístavního města Terst. Toto město je zajímavé, a přestože v něm nevládne čilý turistický ruch – nenachází se tu žádné rozhlehlé pláže či jiné, pro turisty zajímavé, atrakce, je po celém světě proslavené a každý rok zde proběhne nespočet exkurzí. Důvod je prostý – revoluční péče o lidi s duševním onemocněním. V Terstu totiž neexistuje psychiatrická léčebna a o lidi s duševním onemocněním se zde pečuje doma v jejich přirozeném prostředí. Terstský systém péče o duševní zdraví je, díky dobře nastaveným a fungujícím komunitním službám, považován za jeden z nejpokrokovějších systémů na světě a já jsem velice ráda, že jsem měla možnost toto místo osobně navštívit a na vlastní oči vidět, a slyšet, jak celý tento systém vlastně funguje.

Vydalo by na celý časopis popisovat do detailu, co všechno jsme měli možnost navštívit a jaké informace jsme se dozvěděli. Nicméně ve zkratce se o to pokusím.

Hned na úvodní přednášce jsme si pověděli něco málo o tom, jak probíhala péče o duševní zdraví před uzavřením psychiatrické léčebny (byla srovnatelná s tou naší) a jak se po jejím uzavření v průběhu následujících let tato péče dále vyvíjela.

Navštívili jsme a zjistili jsme, jak fungují sociální kooperativy, které se zaměřují na zaměstnávání lidí s duševním onemocněním. Pracovníkům zde záleží na tom, aby se u klientů nejednalo pouze o bezduchou práci v rámci terapie, ale aby klient vykonával činnost, která ho baví, naplňuje a aby dostával za práci zaplaceno. Cílem je, aby se jejich klient cítil potřebný a socializovaný do společnosti.

Také jsme se podívali na psychiatrické oddělení v obecní nemocnici, kde se nachází pouze šest lůžek a nikdo zde není hospitalizován dlouhodobě. Slouží jako pohotovostní jednotka pro ty nejnutnější případy. V době naší návštěvy zde nebylo žádné obsazené lůžko.

Další zastávkou bylo centrum duševního zdraví, kde nám zdejší pracovníci popsali práci s klienty, jak vlastně CDZ funguje, běžný denní chod, jak se k nim klienti dostanou. Cílem CDZ je poskytnout klientům něco jako záchrannou síť, zázemí a dát lidem s psychiatrickým onemocněním možnost zapojit se do běžného života, nalézt si práci, založit rodinu, věnovat se svým koníčkům apod. Vrátit jim smysl života a ukázat jim, že mají stejná práva a možnosti jako zdravá populace.

Také jsme navštívili Microarea Zindis – jde o menší organizaci v okrajové části Terstu, která slouží ke sdružování místních lidí, aby se necítili osamělí a měli možnost sociálního kontaktu s ostatními lidmi. Po celém Terstu je těchto Microarea více. Nezaměřují se čistě na lidi s duševním onemocněním, jsou zde pro všechny, kteří o jejich služby projeví zájem.

Jako poslední jsme navštívili ZYP Club. Jedná se o volnočasový klub, kde se mixují dohromady všichni lidé, bez ohledu na diagnózu, věk apod. Docházejí sem lidé zdraví, nemocní. Jednoduše všichni, kteří se chtějí sdružovat a nějak zapojit a společně se věnují zvolené činnosti, jako jsou třeba koncerty, divadlo, pánský či dámský klub a další společné aktivity.

Musím říct, že Terst je krásné a zajímavé město. Je škoda, že po celé dva dny našeho pobytu byla zima a příšerně foukalo. To nám ovšem nezabránilo jít se projít po městě, prohlédnout si místní památky, projíst se po molu a pohledět na moře, či si vychutnávat místní kuchyni. Musím říct, že třeba italské zákusky jsou lahůdka.Úsměv Ale hlavně jsem si udělala spoustu fotografií na památku a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, týkajících se péče o lidi s duševním onemocněním, což bylo hlavním cílem celého tohoto výjezdu. 

 

Barbora Votavová