Ani nevíte, jakou jsem měla radost, když jsem objevila NORMU na vlašský salát, který se vyráběl v době mého dětství a mládí. Ta norma má číslo 50142 a byla platná pro všechny lahůdkářské výrobny po celé ČSSR. A ten vlašák byla fakt pochoutka, kterou jsme tolik milovali, chlebíčky bez vlašáku si nikdo nedokázal přestavil. Také bylo běžné kupovat si ho na svačinu-10 dkg vlašáku a 2 rohlíky, to byla svačinka úžasná a vůbec nám nevadilo, že jsme ten vlašák jedli jen tak z papíru.

Ale pak po revoluci bylo s vlašákem vše jinak-bohužel. Každá výrobna si začala dělat vlašák dle svých receptů a tím tato pochoutka byla totálně zdevastována. Také se do něj přidávají jakési příměsi, aby byl trvanlivý. A to je další rána pro chuť této lahůdky. No, možná nějaké výrobně křivdím, možná někde v republice je výrobnička, která dělá dobrý vlašák, ale já od revoluce nic takového nanašla.

Tak vlastně nastala etapa, kdy jsem vlašák začala nahrazovat raději nějakou pomazánkou, ale po vlašáku mi bylo stále smutno. Ano, občas jsem na internetu v nepřeberném množství receptů nějaký vyzkoušela, ale ruku na srdce, furt to nebylo ono a ta vzpomínka na tu chuť toho "socíkového" byla jen sen.   

Ale už není, našla jsem tu socíkovou normu a zde vám předkládám její znění. Norma je na 10 kilo a tak jsem  dělením deseti upravila na 1 kg. A nebojte, že je toho moc.

Ale ještě pár zásad, kterých je NUTNÉ se držet, aby ta chuť byla taková, jako před 30 či 40 lety.

1/ salám použít opravdu KVALITNÍ,  tedy takový ve kterém je velký podíl masa, výrobny totiž dávají do vlašáků tzv. průmyslový salám, což je samá soja, droby a další humus. Musíte mít KVALITNÍ ŠUNKOVÝ SALÁM /který obsahuje maso/ a ani prosím nenahrazjte žádným gothajem-byť dobrým.

2/ další důležitý faktor je majonéza. Výrobci tam místo majonézy dávají jakousi škrobou kaši. Nejlepší je majonézu vyrobit svou vlastní, receptů je dost. Ale nemusíte, zde se dá použít majonéza Hellmanns, ale pozor, jsou dva druhy, tak prosím tu co má v pravém rohu napsáno DELIKÁTNÍ.

3/ neméně důležitá věc- i když je to pracnější-vše prosím opravdu přesně odměřit, odvážit. Je to opravdu důležité-jinak tu chuť zase nedocílíte, bohužel.

suroviny na l kg vlašského salátu  / vše je gramech !!!!!!!/

350 gramů vařených brambor ve slupce

228 gramů dobrého poctivého šunkového salámu /nenahrazovat gothajem či jiným/

90 gramů sterilovaných okurek-nejleší jsou znojemské, nebo vaše dobré vlastní

20 gramů sterilovaného hrášku bez nálevu / nenahrazovat mraženým/

32 gramů vařeného celeru

48 gramů vařené mrkve

20 gramů obyčejné plnotučné hořčice / zapomeňte na krémžskou či francouzskou/

0,5 gramů mletého pepře

15 gramů octa

5 gramů worchestrové omáčky / nenahrazovat magi nebo sojovkou/

200 gramů kvalitní dobré majonézy

10 gramů cukru krupice / pozor, nedávat cukr moučkový/

10 gramů soli / zde si dovolím říci, že je lepší dát kapánek méně, mě se zdál slaný dost, každá sůl solí jinak a zde lze ve finální úpravě přisolit/

POSTUP

Vařené brambory za tepla oloupat a potom vychladké nakrájet RUČNĚ na MALÉ kostičky a osolit.

Pak přidáváme nakrájený salám, zeleninu, kořenící ingredience a nakonec majonézu.

Snažte se krájet opravdu na malé kousky.

A věřte- tedy VY MILOVNÍCÍ- vlašáku, že nebudete litovat.

A pokud ho zkusíte a bude Vám chutnat a dáte mi vědět-budu ráda.