Mohlo by se zdát, že jsou to jenom obyčejné koule. Ve skutečnosti by ale každá z nich mohla vyprávět svůj jedinečný příběh...

 

 

 

Taková vlněná kulička je součástí, nebo základen snad každého Once šperku, a to dokonce i těch, u kterých byste to asi ani nečekali – i dílka z abstraktní kolekce The Moments se z jedné takové rodí. Proto bych Vám dnes ráda přiblížila, co všechno doprovází vznik každé jedné kuličky. Možná pak lépe pochopíte hodnoty, které šperky, skládající se z těchto dílků, ukrývají.

 

 

Na začátku každé kuličky je kousek ovčího rouna. Pří výběru tohoto materiálu jsem stále více ostražitá a snažím se kupovat pouze vlnu s ověřeným původem. Chci totiž znát materiály, se kterými trávím stovky hodin a dále mě také vždy moc potěší, když objevím nějaký poklad, jako je například vlna z Orlických hor, se kterou teď začínám pracovat a jsem z ní „PAF“. Jedná se o produkt, který je certifikovaný jako regionální, a který byl navíc vytvořen šetrně k životnímu prostředí. Tuto vlnu s láskou zpracovává Ira, kterou tady na Fleru najdete pod značkou tuitui. Vlna od ní je takový voňavý, heboučký, nadýchaný obláček ovčího rouna, se kterým je opravdu radost pracovat. Tato vlna je k dostání v přírodních odstínech a je skvělá jako základ – jádro.

 

  

 

Po nějakém podobném skvostu, ale v barevném provedení, jsem se rozhodla poohlédnout na trhu britském, protože tady teď žiji, přesněji ve Walesu. K mému udivení to ale není tak jednoduché, jak jsem si myslela, že bude. Každý kopeček se tu hemží ovečkami, ale najít nějakou malou farmu, kde by se produkcí vlny, určené ke zpracování pomocí plstění, nějak zabývali, se mi zatím nepodařilo. Našla jsem však úžasnou mladou přadlenku Louise, která se po dokončení školy v Londýně přestěhovala zpět na anglický venkov, aby se zde mohla věnovat své vášni. Její vlna je už sama o sobě uměleckým dílem, barví ji přírodními materiály, mezi které patří například bylinky pocházející z její vlastní zahrádky v Cambridge. Vlnu, kterou zpracovává na svém stylovém růžovém kolovrátku, navíc kupuje od místních farmářů. Tato vlna nepatří mezi nejlevnější, ale mě prostě uchvátila, a tak se neustále toulám po jejím virtuálním obchůdku a kochám se a vybírám.

 

   

 

Ale zpět k samotnému tvoření…

Prvním krokem je umotat si kuličku a tu následně tvarovat a zapracovávat pomocí speciální plstící jehly, která z blízka působí jako by měla trny. Jsou to takové zoubky rozježené na obě strany. Díky tomu se vlna krásně spojuje a vzniká pevný tvar. V tomto kroku se také určuje její barevnost. Barvy někdy vpichuji už do vytvarované kuličky, jindy je mísím přímo během modelování.

Druhým krokem je takzvané mokré plstění, kdy kuličku tvaruji mezi dlaněmi pomocí mýdla a vody. Čím déle a pevněni ji zpracovávám, tím je tvrdší, barvy jsou více vpité do sebe a povrch je hladší. Tento krok má také vliv na její výslednou velikost. Ve vodní lázni se totiž často výrazně zmenší. Tento krok je úžasný díky tomu, že si k němu můžete zvolit nějaké krásné mýdlo a hýčkat tak své ruce a také smysly. ♥ O této kouzelné aromaterapii jsem se více rozepsala již dříve, v článku „Lázně pro vlněné kuličky“, tak mrkněte, jestli Vás to zajímá. Jenom ještě dodám, že pracuji pouze s přírodními, ručně vyrobenými mýdly, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

 

   

 

U kuliček, které používám jako komponenty k tvorbě čelenek, náhrdelníků, nebo k tvorbě plstěných obrazů, jsou tyto dva kroky dostačující. Kuličky, které jsou však už sami o sobě šperkem, tak ty procházejí tímto procesem dvakrát. To jsou například planetky z kolekce Woolly Planets. Tyto velké koule se po prvním suchém a mokrém zpracování vysuší a následně se jejich struktura znovu upravuje pomocí jehly. No a nakonec je znovu čeká mýdlo, voda a ručník.

 

 

Je to nádherná práce. Myslím, že tak vkládám do svých výrobků srdce a duši. Šperky jsou obohaceny o jedinečné příběhy a většina z nich je neopakovatelná.Diamant

A vlna jako taková? Úžasný materiál, ale o tom zase příště.

Krásný den, Andrea ♥