V mém obchůdku najdete první dvě příze z nové experimentální řady přízí s barevným gradientem - tedy postupným přechodem z jedné barvy do druhé.

Tento druh barevných přechodů se u komerčních přízí nevyrábí (celkem logicky, výroba by byla zbytečně náročná), pokud jde o příze s barevnými přechody, mají je obvykle vytvořené ve formě opakujících se pruhů.

Tvorba příze s efektem plynulého přechodu začíná už při barvení, kdy je třeba vytvořit několik odstínů požadovaných barev. Druhým krokem je česání, při kterém tyto odstíny ještě vzájemně promíchám, takže efekt smísení barev nevzniká pouze předením (pak by vznikal prostě barevný melír).

Výsledkem jsou příze, které začínají jednou plnou barvou a postupně z ní přecházejí do barvy druhé.

Nejvhodnější použití je samozřejmě tam, kde efekt takového přechodu plně vynikne - tj. na výrobcích, které buď vznikají jako pruh (šála) nebo se pletou v nepřerušeném kruhu (kruhové sedlo, okraj, čepice apod.). Další možností, jak využít efektu barevných přechodů je pletení technikou entrelac.

Efekt samozřejmě nevynikne, pokud pleteme výrobek z několika dílů, které pak sešijeme.

Pokud budete mít návrhy na další barevné kombinace, které by vás potěšily, sem s nimi  Zatím mám v plánu ještě variace žlutá s přechodem do červené, zelená s přechodem do modré, hnědá s přechodem do rezavé a fialová s přechodem do oranžové.