Volné pokračování https://www.fler.cz/blog/prstynky-38108

Pátý semestr kurzu výroby šperku, jsem se opět nejvíce věnovala výrobě prstýnků. Prstýnky nosím moc ráda a barevná škála minerálů mi dovoluje kombinovat je s barvou oděvu.

Jeden z prstýnků těžších na výrobu se mi vůbec nepovedl a skončil nezdarem. Chtěla jsem si vyzkoušet zasazení kamene do prořezávané obruby. Kdy je kámen vsazen tak, že obruba je rozdělena mezerou, kterou proniká k vsazenému broušenému minerálu více světla. Obruba se mi ale zkroutila a prstýnek jsem tak nedokončila.

Vytvořila jsem dvoje jednoduché puzetové (neboli pusetové) náušnice. Elegantní náušnice na perly, ať už placičku, či velkou říční perlu. Náušnice jsou ponechány s matným povrchem stříbrné obdélníkové části.

 

Snažila jsme se zdokonalit ve výrobě jemných a jednoduchých prstýnků. Precizně trénovat zakulacenou obroučku a dokonalé připájení obruby pro kamínek. Jelikož na těchto jednoduchých prstýnkách je vidět nejvíce, pokud se něco nevydaří, pokazí byť jen nepatrně.

První prstýnek je osazen krásným kamínkem světle modré barvy. Jedná se o malý kabošonek přírodního akvamarínu. Obruba je připájena na zakulacenou obroučku, která je v místě svaru lehce zbroušena do plošky, tak aby obruba lépe seděla na kulaté obroučce. Celý prstýnek potom vypadá celistvěji.

    

Již delší dobu obdivuji krásu přírodního opálu. Koupit v dnešní době přírodní opál je velice složité. Navíc cena opálů je značně vysoká. Nicméně, poštěstilo se mi a na jedné mineralogické burze jsem si koupila miniaturní kabošon přírodního opálu s typickými třpytkami. Opál je ze slovenského dolu.
Velikou výzvou u tohoto prstýnku, bylo vytvořit tak malinkou obrubu pro malinkatý opál. Byla to titěrná práce, veliké riziko bylo roztavení tak malé obruby, pokud bych při pájení nebyla obezřetná a plamen pájky by dopadal na stříbrnou obrubu o něco déle. Výsledek je velice uspokojivý. Prstýnek je teď jeden z mých nejoblíbenějších.

    

Spojení syté zelené barvy s ozdobnými proužky na obroučce, má lehký nádech keltských šperků. Prstýnek je osazen malým kabošonem svěže zeleného hráškového olivínu. Obroučka je opět lehce zakulacená s výraznými rýhami, opakujícím se vzorem, z obou stran vsazeného minerálu.    

    

Velká změna nastala u výroby prstenu s velkým kabošonem tmavě modrého labradoritu. Chtěla jsem výrazný prsten s bízem a ozdobou po stranách. Původně jsem prostor mezi obrubou pro kámen a bízem chtěla vyplnit filigránem, nicméně nakonec zvítězila květinová výzdoba. Prsten má rozdvojenou (rozštěpenou obroučku) s bízem (ozdobný mezidíl spojující horní a spodní část šperku) a ozdobu v podobě šesti kytiček. 

    

Třešnička na dortu, byla výroba posledního prstýnku s úžasným tanzanitem. Kamínek nebyl zcela symetrický, na jedné straně byl méně vystouplý i to mu však na kráse neubralo. Hned jsem věděla, že výsledek bude na stříbrném podkladu dokonalý a tanzanit tak dostane krásnou hloubku. Nádherná modrofialová barva, co říkate? Zeširoka otevřená rozdvojená (rozštěpená) obroučka byla jasnou volbou. Výsledek je úžasný, alespoň pro mě, milovníka modré barvy.

    

Takový je můj svět obohacený výrobou stříbrného šperku. Od mafiánského prstenu z mosazi po stříbrný tanzanitový prstýnek. Má tvorba směřovala převážně k výrobě prstýnků s nejrůznějšími minerály, protože prstýnky jsou ozdoba, kterou si na každý den mohu zvolit a pokaždé může být úplně jiná.

Kdo ví, možná že tanzanitový prstýnek nebude posledním stříbrným šperkem...