Představuji Vám kolekci medvídků známou pod značkou HAPPY TEDDY. Protože málokdo si umí představit, jak náročná je výroba takové malé potvůrky, chci Vám trochu jejich zrod přiblížit. Medvídci jsou vlastně dva "korálky" tzv. vinutky. 

Co jsou vinutky?  Protože každý nemá možnost vidět výrobu těchto zajímavých korálků, pokusím se vysvětlit, jak  se vyrábějí. Vinutky neboli vinuté perle vznikají za použití sklářského kahanu, který produkuje plamen s velkým žárem, díky kterému se sklo taví. Sklo je sodnodraselné a používá se v podobě skleněných tyček. Říká se mu také sklo měkké, ale jen "jako", ve skutečnost je to normální tvrdé sklo. To protože se taví při nižší teplotě, než třeba sklo pro laboratorní účely. Ovšem i tak je žár opravdu, ale opravdu hodně velký - mám otestováno na vlastní ruce :-). Tyto tyčky se vyrábějí i v Čechách, ale já raději používám  italské sklo značky Moretti, které je sice dražší, ale průměr tyček je menší a tak se mi s nimi lépe pracuje. Žhavé, roztavené  sklo navíjím na drát (proto vinuté perle), který  si ještě předtím musím obalit separační hmotou (hlinkou). Ta vytváří mezivrstvu mezi drátem a korálkem a umožňuje perli z drátu později sundat. Uprostřed korálku pak zůstává část bílého povlaku a podle toho můžete poznat, že korálek byl vyroben ručně.  Hotový korálek (třeba tělíčko medvídka) je nutné vložit do chladicího granulátu (perlitu), aby pomalu chladl, jinak praskne. Když vychladne, namočím ho do vody, hmota povolí a perle jde pak stáhnout (anebo taky ne, i to se stává ;-)). 

Postup výroby je tedy takový:

Vezmu kovovou tyčku, namočím jí do separačního roztoku a dám uschnout, jinak mi v ohni odprýská. Pak si zapálím kahan a pustím dmychadlo, které mi přidává k plameni vzduch, aby se zvýšila teplota ohně. Dám si nahřát skleněné tyčky, aby neměly velký tepelný šok a můžu se pustit do výroby medvídků. Vyberu si barvu na tělíčko, skleněnou tyčku dám do ohně a když sklo začne téct, začnu ho navíjet na kovovou tyčku. Tou musím stále otáčet okolo osy, jinak by sklo odkáplo dolů, působí na něj zemská přitažlivost. Představte si to třeba jako med na lžíci, kterou musíte také otáčet, jinak budete utírat med ze stolu. Když se podíváte na medvídka, zjistíte, kolik barev a detailů na něm je. Pro každou sebemenší částečku je potřeba vzít novou skleněnou tyčku, tu natavit v plameni a pak nanést na korálek. A znovu a znovu. To samozřejmě klade vysoké nároky na um, schopnosti a trpělivost tvůrce a každý korálek (medvídek) je tím pádem unikátní. Protože chci, aby medvídek měl pohyblivou hlavičku, vyrábím tělíčko a hlavičku zvlášť jako dvě samostatné perle. Tělíčko a hlavičku pak kompletuji do podoby medvídka a věším na vlasec, který většinou ještě doplním korálkem Swarovski, aby pěkně zářil. 

Následuje focení (to byste netušili, jak špatně se fotí tlupa skleněných medvědů) a těžké loučení s těmi roztomilými drobečky. Jsou nádherní jako ozdoby na stromeček, protože sklo krásně září nebo dáreček oslavenci.  Každého medvídka balím do vlastnoručně vyrobené krabičky, která je sama o sobě malým uměleckým dílkem, takže můžete darovat rovnou bez dalšího balení. 

Medvídky můžete koupit v mém obchůdku .