Vítězka únorové soutěže wilde vybrala na březen jarní téma : Pryskyřníky s barvami : zelená a červená

Pryskyřník

Malé hlízky asijských plnokvětých pryskyřníků asijských (Ranunculus asiaticus) se vysazují od března do dubna do vlhké na živiny bohaté půdy. Před výsadbou se doporučuje hlízky namočit na 3–4 hodiny do vody. Ideálním stanovištěm je pro ně slunné vlhčí, nikoli však zamokřené místo. V květnu se pak na rostlinách začnou objevovat kulovité hlavičky květů. Jakmile pryskyřníky odkvetou, necháme odumřít listy. Dále je třeba vyjmout hlízky z půdy a očištěné je nechat přezimovat v bezmrazém prostředí na suchém místě, nejlépe ve sklepě. Nejkrásnější exempláře můžeme rozmnožit pomocí dceřiných hlízek, které se vytvářejí na matečních hlízkách. Ty se dají oddělit a v další sezóně vysadit.

Pokud jste si někdy užívali dovolenou na Kypru nebo v Řecku, určitě vás tato nádherná rostlina, rostoucí na slunných stráních nebo pod řídkými keři, zaujala na první pohled. Zpeřené růžice laločnatých listů uprostřed propůjčují život asi půl metru vysokému stonku, nesoucímu doslova nálož pestrobarevných květů. Barvy velmi pestře přecházejí mezi bílou, růžovou, červenou a oranžovou.

Je mírně jedovatý, stejně jako většina jeho příbuzných. I u nás roste ve volné přírodě několik jeho příbuzných. Nejznámější je pryskyřník prudký.

Paletka pro tvoření :  

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                            Hlasovat můžete do 27.3.2021

Anketa se načítá ...

Jako nesoutěžní představujeme :

Evee art»Obraz TY a JÁ jsme MY

image

Láska je štěstí, které si dáváme navzájem.

Crea-Dream» Náramek - Madagaskarská Goel

image

Až pokvetou tulipány.

Vesellenka»Přání vyšívané "Jarní zvonky" 

image

Jarní zvonky už zvoní..