Recenzi nového čísla Ottobre vždy píšu hlavně proto, abych zájemce podrobněji seznámila s tím, co v novém čísle najdou. K dispozici jsou sice obrázky, ale ne každý detail je dobře vidět a často se před nákupem hodí i informace o velikostech či použitých materiálech.

 V případě nového čísla 1/2019 ale došlo tak trochu k opačnému efektu. Než jsem jsem se dostala k napsání recenze, strhla se tak obrovská vlna zájmu, že úvodní zásoba časopisů, které objednávám zhruba měsíc před termínem edice, kdy ještě ani já sama nemám časopis k podrobnému prohlédnutí a je to tedy objednávka tak trochu naslepo, se prodala ještě týž den, kdy byl prodej oficiálně spuštěn. Jsem dealerem Ottobre desátým rokem (jejda – měla bych udělat oslavu!), ale takový zájem nepamatuju, a to ani u opravdu výjimečných čísel, jako 4/2012, 4/2015 nebo dámských 2/2015 a 5/2015.

Takže vlastně jdu možná s křížkem po funuse, když už máte všichni časopis doma;-), přesto aspoň těch pár opozdilých nebo nerozhodných zájemců s novým číslem seznámím.

Jako první se prezentují modely pro chlapce ve velikostech 92-122/128 – tričko s krátkým rukávem, tepláky a propínací bunda – klokanka. Střihy jsou vcelku jednoduché, ale velmi praktické. Současná nabídka látek je neuvěřitelně pestrá, k dispozici jsou úplety jednobarevné i s nádhernými potisky, takže modely ušité podle základního střihu nebudou nikdy vypadat stejně.  Mnohdy hledáme stále nové a jiné střihy, ale ono se hodí mít k dispozici jednoduchý, osvědčený střih, u kterého už není potřeba nic přeměřovat a upravovat a během chvilky se dá podle něj spíchnout nový kousek.

 

Na další straně najdeme pro holčičky zajímavě řešenou tuniku a originální legíny s rýšky v bočním švu. Jakékoliv zdobení postranních švů je momentálně velkým hitem a použít místo klasického lampasu řasený proužek látky je velmi nápadité.

Dalším modelem jsou klasické lacláče. Ty jsou momentálně opět na výsluní zájmu, a to nejen v dětské módě, ale překvapivě i v dámské. Pro děti jsou velmi praktické, protože jsou nejen pohodlné při pohybu, ale také dostatečné kryjí zádíčka. Tento střih můžete využít pro kluky i holčičky. V pase je mimo přední části s náprsenkou guma, takže se kalhoty pohodlně oblékají a chvíli s dítětem porostou. Kolena lacláčů jsou ozdobena aplikací. Šablony na tyto aplikace naleznete na poslední straně šicích instrukcí nebo můžete využít pestré nabídky hotových aplikací či nášivek.


Na další dvoustraně jsou již výše zmíněné legíny s rýšky doplněny tunikou s řaseným předním dílem a módními volány na rukávech. Outfit je zkombinován ze dvou odstínů šedého melírovaného jednolíce.


V prvním čísle nové sezóny čísle tradičně nemůže chybět kabátek pro teplé jarní dny.


Pokud je vám tento zajímavě řešený trenčkot s řasením ve spodní části povědomý, tak se nemýlíte. Ve větších velikostech se objevil v čísle 1/2013 a na přání čtenářů byl nyní přidán v menších číslech 86-104.

Velkou oblibu si v uplynulých letech získala dvojitá gázovina (double gauze). Moc příjemně se nosí, je krásně měkká a také nenáročná na údržbu. Na str. 14-15 je z ní ušitá tunika v etno stylu s páskem a nápaditým zdobením ve velikostech 98-140 a sukýnka v módní hořčicové barvě. Tento typ sukní malé slečny rády nosí, protože jsou vzdušné a točí se, a maminky je rády šijí, protože jsou velmi jednoduché. Jedná se o dva pruhy látky různé délky. Ten spodní, delší, tvoří volán a dodává sukýnce tvar a objem. Horní pruh je všitý do široké pasové gumy, takže se sukně snadno obléká i velmi malým holčičkám.

Třetím modelem na dvoustraně je jednoduché proužkové tričko. Takových triček není nikdy dost.


Dále následuje originální tunika ve tvaru A zdobená opět aplikacemi. Ty jsou vytvořené velmi jednoduše tak, že jednolíc (třeba zbytky z předchozích projektů) podžehlíte oboustranně nažehlovacím vliesem (pavučinkou), překreslíte a vystříhnete tvary podle poskytnuté šablony s 2 mm přídavky. Poté je nažehlíte na příslušné místo a ručně prošijete kolem okrajů. Zajímavým detailem je i trochu netradičně odšitý lem výstřihu, který se přehýbá do líce, čímž třepení v okraji vytvoří další zdobný prvek. Rukávy jsou zakončeny pouze rolovaným lemem na overlocku nebo cikcakem na běžném stroji.

Tuniku doplňují legíny, které již byly výše zmíněny, jen tentokrát jsou provedeny bez rýšků, zato z látky se zajímavým potiskem.

 

Další modely jsou prezentovány jako chlapecké, ale opět se jedná o univerzální střihy, které s vhodně zvolenou látkou využíji i dívky. Klasické tepláky s gumou v pase a kapsami se nikdy neomrzí. Dají se ušít z jednobarevné či naopak pestře potištěné teplákoviny, z lehčí varianty s elastanem nebo naopak teplejší s počesem na rubu.

Střih na svetr/mikinu má dostatečnou délku, aby zajistil, že dětská záda budou v teple, na břiše má užitečnou kapsu a rukávy má zdobené moderními lampasy. Ideální kousek do šatníku!


Na další straně jsou tepláky doplněny jednoduchým, přesto originálním tričkem (upřímně, takové tričko bych užila i já, myslím, že se nechám inspirovat;-). Sadu doplňuje oblíbená „beanie“ čepička. Střih na čepičku je k dispozici pro obvod hlavy 48-58 cm.


Dále následují střihy pro nejmenší. Klasické dupačky se zapínáním od výstřihu až po „ťapku“ se budo velmi snadno oblékat a kromě běžného nošení je lze ušít i jako pyžamko. Oblíbené kalhotky s kulatým sedem jsou velmi rychlé na šití a stačí na ně opravdu malý kousek látky. Nebo třeba nenošená mikina po tátovi;-) Když kalhoty doplníte kabátkem na zip, zde opět zdobeným lampasem na rukávech, budou se nad vaším malým fešákem/fešandou všichni rozplývat. Set lze šít z jednolíce, teplákoviny nebo třeba z osvědčeného kojeneckého plyše, který se dá pořídit v pestré škále barev. Teplejší varianta se dá ušít i z fleecu, případně můžete ušít krásný medvídkový kabátek z wellsoftu, ale u těchto látek už bych raději volila pro šití o něco větší velikost.


Z již dříve zmíněné gázoviny jsou na další straně kalhoty s laclem ve velikostech 56-86 a klasické bodýčko od mini velikosti 50 až po 92 cm. Protože miminka se rychle vytahují do délky, má bodýčko na předním dílu našitý druhý pásek s druky, díky kterému lze regulovat velikost.


Na str. 56-57 jsou pro malé holčičky sukýnky – jednoduchá džínová do gumy v pase a praktická sukně s laclem ze stejného materiálu. Doplňuje je tričko ve vel. 62-86 and legíny velikosti 50-86, které lze využít i pro chlapce.

Na řadu přichází konečně i něco pro teenagery. Luxusní bunda „bomber“ nadchne holky i kluky. Pro ty prvně jmenované je tady ušitá z krásného květovaného proševu, lemy jsou samozřejmě z úpletu. Naše babičky by asi neviděly rády, že holkám něco „čouhá“ pod bundou, ale ony samozřejmě nechápou pojem vrstvený styl! Bundu tedy doplňuje delší tunika z úpletu a legíny se zajímavě řešenými koleny. Vše ve velikostech 128-170.


Bunda pro kluky je šitá podle stejného střihu z bavlněného úpletu kloké. Pokud vám tento výraz nic neříká, pojmy jako prošívaný, quiltovaný nebo waflový úplet budou asi srozumitelnější. Bundu doplňují džíny (velmi užitečný střih) a triko s rozepínáním. Pokud vám připadá, že jsou džíny zajímavě ošoupané (na to, že jsou šité), tak vězte, že tyto byly ušity z nošených dospěláckých kalhot. Pokud chcete nošený vzhled dodat novým kalhotám, můžete švy a často ohýbané hrany obrousit smirkovým papírem,  pemzou nebo třeba kuchyňským struhadlem. A pokud chcete vytvořit děravou „cool“ variantu, na YouTube pod heslem „how to distress jeans“ najdete spoustu názorných návodů.


Klokanka i tepláky na další straně jsou tu sice v ryze dívčím provedení, ale opět se jedná o univerzální střih, který s vhodně zvolenou látkou použijete i pro kluky. To už se ale nedá říct o tričku s módním průstřihem a volánem na rukávu;-)


Manšestráky na další straně jsou ušity podle výše zmíněného střihu na džíny. Střih lze využít například i na silnější kalhotové plátno.

Posledním modelem je originálně řešená mikina. Je to přesně ten typ střihu, se kterým se můžete vyřádit! Dává nekonečné možnosti kombinací látek, a ještě můžete využít zbytky z předchozího šití.


A na závěr kompletní přehled střihů:


Tak jak se vám nové číslo líbí?