Ingredience:

  • 2 sestry + 2 auta
  • 1 děda
  • spousta dětí
  • spousta housek
  • 10 sušenek
  • 2 pytlíky bonbónů
  • 4 okurky
  • 6 rajčat
  • 3 láhve oblíbeného nápoje
  • 1 lékárnička
  • dostatečné kapesné

Příprava:

  • Vstaň o hodinu dříve než obvykle, vezmi velkou tašku a nakup dostatek pečiva k snídani i na cestu. Připrav snídani. Záměrně na stůl nepředkládej mléko a mléčné výrobky a vytrvale vychvaluj čerstvou koblihu jako náhradu žádaného jogurtu. Nevím jak ty, ale já čištění po.... auta nesnáším.
  • Nalož všechny děti do aut, ty menší připoutej do sedaček a u těch větších zkontroluj, jestli se skutečně samy připoutaly. Občas totiž kecají.
  • Není na závadu zkontrolovat rovněž obutí malých účastníků. V případě, že si mrňous místo botasek nazuje sandály a unikne tvé pozornosti, neponeseš z hradu na zádech batoh, ale ukňouraného neposedu. U větších kontrolu provádět nemusíš. Pokud mají nevhodné boty, je to jejich problém.
  • Trasu cesty máš jistě nastudovanou, cestou tedy pouze nalož další bratrance a sestřenice svých dětí. V místě určení najdi vhodné místo k parkování, při odchodu z parkoviště zjisti počet dětí a pamatuj na to, že stejný počet by bylo záhodno dovézt i nazpět.

Průběh:

Zvolíš-li za svůj cíl Potštejn ležící ve východních Čechách, nevynechej návštěvu tamního hradu, který je postupně renovován a je velmi pěkným výletním cílem. Na hrad se dostaneš po lesní cestě vedoucí, jak jinak, než do kopce.

Podaří-li se ti sehnat všechny výletníky dohromady, pořiď společné foto.

Před vstupem do hradu najdi skrýš na nasbírané klacky, meče a kopí a doufej, že na ně ti malí loupežníci během prohlídky zapomenou. Zaplať vstupné, rozdej okurky, vzdoruj škemrání nejmenších o koupi nanuka či jiné lepivé sladkosti, vyčkej na příchod průvodkyně a vydej se na prohlídku.

Prohlídku zvládneš i s nejmenším batoletem v kočárku, občas je třeba více rukou a vozítko přenést.

Pokochej se výhledem aneb "zadky v popředí".

Během prohlídky si odpočiň a podle potřeby se občerstvi.

Pořiď další skupinové foto...

Prozkoumej prosklený včelí úl....

... po prohlídce vyhlaš odpočinek, rozdej svačinu a ve chvíli, kdy si mrňata vzpomenou na meče, kopí a jiné zbraně schované v maliní, zatrub na ústup.

Vsuvka: doběhni ke řvoucímu mláděti ležícímu na břiše, zjisti rozsah zranění, uklidni ho, najdi v batohu dezinfekci - tu, co nikdy, ale opravdu nikdy neštípe, ošetři mu nos, pusu a bradu, vyhrň nohavice, vydezinfikuj i kolena. Slib mu zmrzlinu. Klidně dva kopečky. Vysílena ošetřováním odřených součástek malého tělíčka slib zmrzlinu i všem ostatním škemralům.

Přesuň se na náměstí městečka, najdi cukrárnu (není to těžké, nic jiného tam není), nech děti vybrat si tu svoji a nadiktuj dětská přání zmatenému mladému zmrzlináři. Poté, co  i poslední junior drží v ruce kornoutek se zmrzlinou a odchází k lavičce vedle cukrárny, zeptej se zmrzlináře, kolik že to bude. Aha, problém. Pan zmrzlinář neví, kolik kopečků a kolik kornoutků (těch sladkých, po třech korunách) vydal. Vyjdi před cukrárnu, nech děti nastoupit do řady, spočítej kornoutky, spočítej kopečky a vítězoslavně se vrať do cukrárny vyrovnat účet. Teprve poté zjistíš, že ty jediná jaksi zmrzlinu nemáš. Ale nevadí, spousta ocucaných kornoutků v opatlaných rukách se blíží k tvému obličeji s nabídkou líznutí. Díky. Fakt.

Z náměstíčka se vydej nádhernou lipovou alejí na procházku podél Divoké Orlice. Motivuj malé brblaly vyhlášením nejlepší části dnešního výletu, koupání v řece.   

Tak tady to není ono, břeh je docela blátivý. Běž dál proti proudu a najdi pěkné místo s kamenitým břehem.

Soutěžte v házení žabek, hledejte zajímavé kamínky (kdo by řekl, že najdeme asi 50 srdíček), radujte se z krásného odpoledne. Nejprve si svlékněte boty, pak kraťasy, poté tričko a nakonec i spoďáry a cachtejte se do aleluja....

Cestou zpátky do městečka nechte malé indiány číhat na bledé tváře.

Pořiďte poslední skupinové foto, zakupte poslední dnešní zmrlinu (pan zmrzlinář už na to vyzrál a dělá si čárky) a vyřízeni, avšak s pocitem prima stráveného dne se uberte k domovu....

...pochutnat si na té svíčkové, kterou jste připravovali včera do desíti večer, aby bylo po návratu z výletu něco teplého do žaludku neb návštěva restaurace s bandou raubířů je nad vaše síly. Jako nad ty naše. S vyplazeným jazykem