Všechny to dobře známe - vánoční pečení cukroví. Každý to má nastavené jinak. Někdo si nechá napéct od cukráře, někdo o to vůbec nestojí, jiná hospodyňka nejde pod dvacet druhů cukroví. No, také jsem měla takové období, že dvacet druhů muselo být. Časem se to usadilo na ty druhy, co měl kdo v rodině rád, bez čeho by neměl ty pravé Vánoce. A poslední roky už jen šest druhů a to linecké, vanilkové rohlíčky, ořechové tyčinky, plněné košíčky, medové trubičky s krémem a šohajky.

Ale letos na podzim jsem při prohledávání starých receptů po mamince, našla jeden úplně u nás zapomenutý a přitom tak rychlý a dobrý. Určitě jej někdo tady také znáte, ale třeba někomu přijde vhod nový a hlavně rychlý recept.

RYCHLÉ RUMOVÉ PERNÍČKY Z PERNÍKU NA STROUHÁNÍ.

Koupíte si v obchodě perník na strouhání / ale ten v celku-už se prodává i strouhaný/. Záleží kolik toho chcete, dva nebo tři kusy. Perník nakrájíte nožem na půl centimetru silné plátky a kdo má rád menší kousky cukroví, může tento plátek překrojit na půlku. No a pak už to frčí-rozpustíte čokoládu na vaření ve vodní lázni, přilijete rum / asi tak půl deci a perníčky v čokoládě s rumem řádně celé vykoupete. Perník pěkně, tak akorát změkne a ještě ty perníky obalíme v kokosu, který se na ně krásně přichytí. Hotovo. Dáme na tác a až oschnou vložíme do krabice.

Jako další druh cukroví je to dobrá a rychlá vychytávka.